Merkez Bankası: Suriyeliler enflasyonu düşürüyor

Merkez Bankası araştırmasına göre, Suriyeliler Türkiye'de enflasyon üzerinde düşürücü bir etkiye sahip. Çünkü patronlar çoğu çocuk 400 bin Suriyeliyi kayıt dışı olarak çok kötü koşullarda çalıştırıyor.

(İleri Haber) Merkez Bankası tarafından yayınlanan "Göç ve fiyatlar" başlıklı çalışmada, Suriyeli sığınmacıların enflasyon üzerinde düşürücü etkisi olduğu belirtildi.

Binnur Balkan Konuk ve Semih Tümen imzalı araştırmaya göre, Suriyeli sığınmacıların tüketici fiyatları üzerinde ortalama yüzde 2,5 oranında düşürücü etkisi var. Bu etki, Suriyelilerin yoğun olarak çalıştığı bazı sektörlerde yüzde 4'e kadar ulaşıyor. Araştırmaya göre bu durumun nedeni kayıt dışı çalışma... 

Patron örgütü Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi'nin birlikte hazırladığı “Türk iş dünyasının Suriyelilere bakışı” başlıklı raporda, Türkiye'de 400 bin Suriyeli'nin kayıt dışı olarak çalıştığı ve bu rakamın büyük çoğunluğunun çocuk olduğu belirtilmişti. 

TİSK raporunda, 100 bin Suriyelinin çoban yapılması önerisi de yer almıştı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 13 Ocak 2016'da açıkladığı verilere göre, Türkiye’de kayıtlı Suriyeli sığınmacıların sayısı 2 milyon 503 binin üzerinde.

DAHA FAZLA