Mayıs ayında 119 işçi hayatını kaybetti

Mayıs ayında 119 işçi hayatını kaybetti

Mayıs ayında 119 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre Mayıs ayında 119 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İSİG verilerine göre Ocak ayında en az 115 işçi, Şubat’ta 143, Mart ayında en az 160, Nisan’da 170 işçi ve Mayıs ayında da 119 işçi olmak üzere yılın ilk 5 ayında iş cinayetlerinde en az 707 işçi yaşamını yitirdi.

Son dört yılda Mayıs ayında yaşanan iş cinayetlerine bakıldığında; 2013’te Mayıs’ta en az 114 işçi, 2014 Mayıs’ında en az 427 işçi (Soma katliamı yaşanmıştı); geçen sene aynı dönemde ise 167 işçi hayatını kaybetmişti.

Mayıs ayında yaşamını yitiren 119 emekçinin 99’u işçi memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 15’i çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 5’i esnaflardan olmak üzere 20’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluştu.

EN FAZLA ÖLÜM YİNE İNŞAATTA

İş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımına bakıldığında 34 ölümle yine en fazla inşaat yol sektöründe yaşandığı görülüyor. İnşaat sektöründen sonra en fazla iş cinayeti şu sektörlerde meydana geldi:

Tarım, orman işkolunda 31 emekçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 10 emekçi; Taşımacılık işkolunda 10 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 6 işçi;

Madencilik işkolunda 4 işçi; Metal işkolunda 4 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 3 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 3 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 2 işçi; Enerji işkolunda 2 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 1 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 1 işçi; Basın, Gazetecilik işkolunda 1 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 1 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 1 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 1 işçi ve çalıştığı işkolu belirlenemeyen 4 işçi yaşamını yitirdi…

Mayıs ayındaki iş cinayetlerinin nedenlerine bakıldığında ise;

Diğer nedenlerden dolayı (intihar, silahlı saldırı, kalp krizi, yıldırım düşmesi, arı sokması, KKKA, dövülme) 37 işçi; Ezilme Göçük nedeniyle 28 işçi; Trafik, Servis Kazası nedeniyle 22 işçi; Düşme nedeniyle 20 işçi;  Zehirlenme ve Boğulma nedeniyle 7 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 3 işçi;  Patlama, Yanma nedeniyle 1 işçi; Nesne düşmesi ve Çarpması nedeniyle 1 işçi yaşamını yitirdi.

119 İŞÇİDEN 6’SI KADIN

Mayıs ayında hayatını kaybeden 119 işçiden 6’sı kadın, 3’ü çocuk, 42’si ise yaşlı işçi.

Mayıs ayında Türkiye’nin 49 şehrinde yaşanan iş cinayetinin;

10’u İstanbul’da, 8’i Konya’da, 6’sı Manisa ve Muğla’da, 5’i Bursa ve Mersin’de, 4’ü Ankara, Çorum, Kayseri ve Sakarya’da, 3’ü Balıkesir, Kocaeli ve Samsun’da, 2’si Adana, Afyon, Antalya, Aydın, Bingöl, Burdur, Denizli, Edirne, Eskişehir, Isparta, Karabük, Kırıkkale, Kırklareli Kırşehir, Malatya, Niğde, Sinop ve Zonguldak’ta yaşandı. 1’er ölüm ise Adıyaman, Ardahan, Batman, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Mardin, Rize, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli ve Yozgat’ta yaşandı.