Maaşları ödenmeyen işçiler 'kriz'in faturasını kabul etmiyor

Maaşları ödenmeyen işçiler 'kriz'in faturasını kabul etmiyor

CSUN işçileri 'kriz'in faturasını kendilerine kesen Çinli sermayeye karşı direniyor.

Tuzla Serbest Bölgesi’nde bulunan CSUN EURASIA fabrikasında Birleşik Metal İş (BMİS) üyesi 400 işçi, maaşlarının ödenmemesi üzerine 18 Haziran tarihinden beri üretimi durdurarak fabrika önünde direnişe başlamıştı.

Krizin bahane edilerek işçilere bir yıldır maaşların tam olarak ödenmediği ve düzensiz ödendiği öğrenildi. İşçiler Çinli patronun ilk krizde faturayı kendilerine kestiğini belirterek taleplerinin duyulması için  6 Temmuz saat 16.30'da Çin Konsolosluğu önünde olacak.

ŞİRKET AKP'NİN ULUSLARARASI SERMAYAYE TANIDIĞI İMTİYAZLARLA BÜYÜDÜ

Çin sermayeli şirket 2013 yılında ülkemizde, güneş enerjisi panelleri üretimine başladı. Kurulurken Türkiye’deki en büyük Çin özel sektör yatırımı olarak kayıtlara geçti. Şirket bu süre zarfında AKP’nin uluslararası sermayeye tanıdığı büyük olanaklar, teşvik ve imtiyazlardan yararlanarak büyüdü. Devlete güneş enerjisi panelleri sattı. Şirket 2014 yılında yüksek verimli güneş panelleri üretiminde dünya çapında birinci seviye üretici seçildi.

KRİZ FIRSATÇILIĞI 

İşçiler yaptıkları açıklamada 'kriz fırsatçılığını' kabul etmediklerini, maaşlarının ödenmemesinin haksızlık olduğunu vurgulayarak, "CSUN işçileri bu ülkenin üvey evlatları değildir" dedi.

SENDİKADAN AÇIKLAMA 

BMİS konuya dair yaptığı açıklamada yaşananlardan AKP’nin de sorumlu olduğunu  vurgulayarak,  “ Şirketin yaşadığı krizin bedeli işçilere ödetilemez. Yerli ve yabancı sermayedarlara devletin bütün olanaklarını seferber eden ancak işçilerin hakları konusunda hiçbir adım atmayan siyasi iktidarın da sorumlu olduğunu hatırlatmak istiyoruz. CSUN işçileri ücretlerinin ödenmesi ve fabrikanın yeniden faaliyete geçmesi için mücadele ediyor. Ücretlerimizin ödenmesi ve fabrikanın çalıştırılması talebimizi bir kez daha duyurmak için 6 Temmuz Cuma günü saat 16.30'da Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu önünde olacağız." dedi.