Lisedeki patlamaya sebep olan ihmaller bilirkişi raporunda ortaya çıktı

Lisedeki patlamaya sebep olan ihmaller bilirkişi raporunda ortaya çıktı

İzmir'deki bir lisede 1 kişinin yaşamını yitirdiği, 4 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu, ihmaller zincirini ortaya koydu.

İzmir’in Gaziemir ilçesindeki Abdülhamit Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde geçtiğimiz yıl, 45 yaşındaki Öznur Güzelocak’ın hayatını kaybettiği, 4 kişinin ise yaralandığı patlamaya ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda olayın ihmaller zinciri sonrasında meydana geldiği vurgulanırken, “Patlamanın olduğu doğal gaz kazanı tesisatının projeye uygun olarak montajının yapılmaması sonucunda, aşırı ısınan kazan suyundaki ani faz değişikliği nedeniyle basınç yükselmesiyle patlama meydana geldi” denildi.

OKUL MÜDÜRÜ ASLİ KUSURLU BULUNDU

Raporu hazırlayan iş güvenliği uzmanları olayın sorumlusu olduklarını düşündükleri kişilerin kusur durumlarını da değerlendirdi. Bilirkişi raporunda, Okul Müdürü Ümit Onanç, termostat başta olmak üzere gerekli diğer emniyet donanımlarının doğal gaz kalorifer kazanına taktırılmaması ve mimari projede patlama meydana gelen kalorifer kazan dairesi bitişiğindeki ‘jeneratör odası’ olarak belirlenen yerin Halk Eğitim Merkezi'ne tahsis edilerek derslik olarak kullanılmasını sağlaması nedeniyle asli kusurlu bulundu. Halk Eğitim Müdürü Hasan Korkmaz’ın da Onanç ile birlikte asli kusurlu olduğu belirtildi.

YAPI DENETİMCİLER EKSİKLİKLERE RAĞMEN ONAY VERMİŞ

Raporda okulun inşaatı sırasında ve sonrasında yapılan inceleme ile denetimlerinde eksiklere rağmen verdikleri onayla okulun açılmasına neden oldukları belirtilen yapı denetim görevlileri de asli kusurlu bulundu. Geçici ve kesin kabul komisyonu üyeleri Makine Mühendisi Ali Yılmaz Şenavcı, Makine Mühendisi Tahsin Irmak, Yapı Denetim Görevlisi Makine Mühendisi İlyas Kırnapcı’nın asli kusurlu oldukları vurgulandı.

Hazırlanan bilirkişi raporunda, patlamanın ardından gözaltına alınan ancak sevk edildikleri adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan sanıklardan Burak Şen ile Murat Elibüyük’ün ise kusurlu olmadıkları belirtildi.

SORUŞTURMA RAPORU VE MAHKEMEYE SUNULAN RAPOR ARASINDA ÇELİŞKİ VAR

Patlamayla ilgili görülen davanın son duruşmasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avukatı Müjgan Bilgen Özen, soruşturma aşamasında hazırlanan raporla, mahkemeye sunulan rapor arasında çelişkiler bulunduğunu belirterek bu çelişkilerin giderilmesini istedi. Mahkeme heyeti de bilirkişi raporunun İstanbul Teknik Üniversitesi'nde görevli bilirkişi heyetince incelenmesine karar verdi. (DHA)

DAHA FAZLA