Kuzey Kore uydusunu uzun menzilli füzelerle fırlattı tepkiler gecikmedi

Kuzey Kore, daha önce BM'ye bildirdiği şekilde Kwangmyongsong-4 (Parlayan Yıldız-4) adlı uydusunu uzaya fırlattı. Ancak uydunun uzun menzilli füzelerle birlikte fırlatılmasına ABD, Japonya ve Güney Kore tepki gösterdi. Söz konusu füzelerin 10 bin kilometre menzilli olduğu ve ABD topraklarına ulaşabileceği belirtiliyor.

Hidrojen bombası denemesinin ardından gözlerin çevrildiği Kuzey Kore, bu kez de uzun menzilli füzelerle uzaya uydu fırlattı. 

Pyongyang yönetimi, daha önce BM'ye bildirdiği şekilde Kwangmyongsong-4 (Parlayan Yıldız-4) adlı uydusunu uzaya fırlattı. Kuzey Kore Merkez Televizyonu ise daha sonra bir açıklama yaparak Kwangmyongsong-4 (Parlayan Yıldız-4) adlı uydunun başarılı şekilde belirlenen yörüngeye oturduğunu duyurdu.

ABD ise uydunun uzun menzilli füze ile birlikte fırlatıldığını duyurduğu. ABD Strateji Komutanlığı (USSTRATCOM) tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin TSİ 02.30 sularında uzun menzilli füze fırlattığı belirtildi. 

Kuzey Kore ayrıca, uyduyu taşıyan füzenin 10 bin kilometre menzile sahip olduğu ve ABD topraklarına ulaşacak yeterlilikte olduğunu savundu. Japonya ise roketten ayrılan dört parçanın Pasifik Okyanusu'na düştüğünün belirlendiğini ve Güney Kore ile Japonya sınırları içinde hasar tespit edilmediğini belirtti.

Öte yandan Çin resmi basınında çıkan haberlere göre, Washington yönetimi, uyduyu yörüngede takip etti, ancak ABD ve müttefikleri için ‘tehdit oluşturmayacağı’nı kaydetti.

JAPONYA VE GÜNEY KORE'DEN TEPKİ GECİKMEDİ

Kuzey Kore’nin uzun menzilli füzelerle uydu fırlatmasının ardından Asya ülkelerinden arka arkaya açıklamalar geldi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, “Halkımızın tam güvenliğini korumak için eyleme geçeceğiz” derken, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ‘Kuzey Kore'nin uluslararası kamuoyunun tepkilerine rağmen uydu fırlatma işlemini gerçekleştirmesinden üzüntü duyulduğu’ yönündeki Pekin'in tepkisini dile getirdi ve taraflara ‘itidal’ çağrısında bulundu.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ise olayı ‘tolere edilemeyecek derecede provokatif’ olarak nitelendirdi. Bu arada, Seul yönetiminden sabah saatlerinde yapılan açıklamada, ABD savunma füzelerinin Güney Kore’ye yerleştirilmesi için Washington ile görüşmelere başlanabileceği duyuruldu.

ABD’DEN KUZEY KORE’YE KINAMA

ABD adına da Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışması Susan Rice ve Dışişleri Bakanı John Kerry birer açıklama yaparak Kuzey Kore’yi kınadı.

Rice, Pyongyang’ın yeni adımını, 6 Ocak’ta yapılan nükleer denemenin ardından BM Güvenlik Konseyi birçok kararlarını ihlal eden ‘istikrarı bozucu ve provokatif eylem’ olarak tanımladı. Kerry de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD’nin Kuzey Kore’yi sert şekilde kınadığını belirterek konunun BM Güvenlik Konseyi’nde ele alınacağını kaydetti. (Sputnik)