Kızılay’dan 'kan satışı' açıklaması

Kızılay’dan 'kan satışı' açıklaması

Bağışlanan kanları yurt dışına satmasıyla gündeme gelen Kızılay’dan açıklama geldi.

İleri Haber

Kızılay, bağışlanan kanları yurt dışına sattığı yönündeki haber üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Dün İleri Haber’in gündeme taşıdığı kan satışı skandalıyla ilgili açıklama yapan Kızılay, Kızılay Hukuk Müşavirliği de yapmış olan CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen’in verdiği bilgilerin yalan olduğunu iddia etti.

Açıklama şöyle:

PEKŞEN’İ HEDEF ALDILAR: 3 KİŞİNİN BAŞINA GELECEKLERDEN SORUMLUDUR

“Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Sayın Haluk Pekşen’in gerek Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden gerekse basına yaptığı yazılı açıklamada Kızılay’ın kan toplama faaliyetleriyle ilgili öne sürdüğü iddialar üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur.

Bir dönem Kızılay Hukuk Müşaviri olarak da görev yapmış olan CHP Milletvekili Sayın Haluk Pekşen’in Kızılay’ın yürütmekte olduğu gönüllü kan bağışı çalışmalarıyla ilgili verdiği bilgiler tamamen gerçek dışıdır. Sayın Pekşen tarafından basın yayın kuruluşlarına gönderilen yazılı açıklamada yer alan “Kızılay 2017 yılında 2 milyon 400 bin ünite kan bağışı toplamıştır” ve “Kızılay topladığı kanı plazma, eritrosit ve trombosit olarak ayrıştırarak kullanıma sunmaktadır” ifadeleri ayrı tutarsak, özellikle Kızılay’ın topladığı kanların bir kısmının yurt dışına satıldığı iddiası yalan ve iftiranın en büyüğüdür. Sayın Pekşen de Kızılay’da görev yaptığı dönemden bilmelidir ki; Kızılay ülke kan ihtiyacının yaklaşık yüzde 85’lik bir bölümünü tamamen gönüllülerden aldığı kan ile karşılamakta ve 1 ünite kan ya da kan bileşeni bile ne yurt içinde bir şirkete ne de yurt dışına satılmamaktadır. Bunun böyle olduğunu bildikleri halde Sayın Haluk Pekşen, ortaya attığı iftira nedeniyle kan bağışı yapmaktan imtina edecek olan bir kişinin vereceği kan ile hayatı kurtulacak olan 3 kişinin başına geleceklerden de sorumlu hale gelmiştir.”

[ih2]

‘BELGE GÖSTER’ DEDİ

“Kızılay ne yurt içinde ne de yurt dışında 1 ünite bile kan satmamıştır, satması söz konusu bile olamaz. Eğer bu yönde bir bilgi ve belgesi var ise Sayın Milletvekili kamuoyu ile derhal paylaşmalıdır. Aksi halde Kızılay bu iftiraya karşı tüm yasal haklarını kullanacaktır.”

AKP’Yİ SAVUNDU

“Türkiye’nin kan ilaçları ithal ettiği bir gerçektir. Ancak bunun önüne geçebilmek için Hükümet bir süreç başlatmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu liderliğinde yürütülen çalışmalar çok kısa zamanda hayata geçirilecek ve Türkiye kan ilaçlarının bir kısmını ithal etmez bir hale gelecektir. Bu sürece ilişkin bilgiyi de Sayın Milletvekili gerek Sağlık Bakanlığından gerekse Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alabilir. Kızılay’ın bu yönde çalışma başlattığı ve Sağlık Bakanlığının bunu engellediği iddiası da bu çerçevede tam bir iftiradır. Sayın Milletvekili Kızılay bünyesindeki çalışma sürecinden de bileceği gibi Kızılay hiçbir zaman böyle bir yola tek başına girmemiştir. Kızılay’ın bu çalışmadaki rolü tüm projelerde plazma hammadde tedarikçiliğiyle sınırlıdır.”

[ih3]

‘DURUM SİYASİ’

Kızılay’ın yürütmüş olduğu güvenli kan temini projesini ve bu projedeki çalışma prensiplerinin Sayın Milletvekili tarafından çarpıtılması, Kızılay’ın siyasi polemiklere alet edilmesinden başka bir anlam taşımamaktadır. Oysa Kızılay tüm toplumun üzerine titrediği en değerli kurumlarımızdan biridir ve böyle kalması büyük önem taşımaktadır. Sayın Milletvekili siyaset yaparken en çok Kızılay’dan kan bekleyenlere, yardım bekleyenlere zarar vermektedir.”