Kedi, köpek ve diğerleri...

Kedi, köpek ve diğerleri...

"Çok fakir olan Sezer ve Tozar’ın açlıktan kıvrandığı günün birinde Tozar’a gelen bir mektupla hayatları değişir. Zira ölen yaşlı amca Çomar, yeğenine miras olarak bir pansiyon bırakmıştır."

Perge Dündar

20 yıl kadar önce Beyaz Zenciler isimli bir kitap okumuştum. Üstüne bilmem kaç yüz kitap okuduğum için artık konusunu hatırlamıyorum ama okurken aldığım zevki hiç unutmamışım ki, yazarı Ingvar Ambjørnsen’in çocuk kitabı da yazmış olduğunu öğrenince merak hissiyatım hareketlendi. Yazarın Can Yayınlarından çıkmış olan Sezer ve Tozar/ Çomar Amcanın Mirası, Sezer ve Tozar 2/Öfkeli Dostlar isimli kitapları anlaşılacağı üzere bir seri.

Yazarın yeraltı edebiyatına giren yetişkin kitaplarında uyuşturucuyu, toplumdışı fikirleri fazlasıyla çekici ve etkileyici bir şekilde ele almasına karşılık, yazdığı çocuk kitapları gayet usturuplu. Sezer adlı bir kedi ve Tozar isimli bir köpeğin başkarakter olduğu iki kitapta domuz, su samuru, porsuk, köstebek, leylek ve başka hayvanlar mevcut.

“Tanıyıp tanımaman önemli değil ki. Sana Körfez Pansiyonu’nun yanı sıra on dört lira elli kuruşu miras bırakmış olması önemli.” (s.11)

Çok fakir olan Sezer ve Tozar’ın açlıktan kıvrandığı günün birinde Tozar’a gelen bir mektupla hayatları değişir. Zira ölen yaşlı amca Çomar, yeğenine miras olarak bir pansiyon bırakmıştır.

Tozar pansiyonla uğraşmaya pek istekli değilse de, Sezer para konusunda zor durumda olduklarını hatırlatınca işe girişmeye razı gelir. Yürüyerek yaptıkları zorlu bir yolculuğun ardından vardıkları Körfez Pansiyonu’nun çok eski bir yapı olduğunu görürler. Çatısındaki büyük deliği, camlarının çoğundaki kırıkları ve diğer bütün tamirat işlerini yapması için Susam adlı su samurunu bulurlar. Her işten anlayan becerikli Susam pansiyonu adam edince müşteri kabul etmeye hazır olurlar. Ama önce kuru mamaları tırtıklayan beyaz çarşaflı bir hayalet belasından kurtulmaları gerekmektedir. Sezer’in kurduğu pusu sonucunda verandanın altında yaşayan porsuk Şirin ile tanışırlar ve onu pansiyona komi yaparak sorunu tatlıya bağlamış olurlar.

“Et yok,” dedi Sezer. “Bundan böyle yalnızca kuru mama ve sebze var. Konuklar birbirlerini yemeyeceklerine, aşçının hazırladığı sağlıklı menüye bağlı kalacaklarına ilişkin saygıdeğer bir belge imzalayacak. Sonuçta sebze yemek sağlıklıdır. Ayrıca çok da modern.”(s. 46)

Bundan sonra müşterileri beklemeye başlarlar. Çok geçmeden bir köstebek, bir hindi pansiyona kalmaya gelir. Değişik özellikleri olan bu müşterilerle birlikte tamiratlarına devam eden su samuru, komi porsuk, bakkal leylek, vergi memuru tırtıl her beraber ilginç bir mekâna dönüştürürler Körfez Pansiyonu.

Memur tırtıl Bay Başbela, Sezer ve Tozar’a zorluklar çıkaracak gibi olursa da, kaldığı odada koza örüp adından başka bir yaratığa dönüşünce yaptığı, yapacağı her şeyi unutacak ve pansiyonu rahat bırakacaktır. Acaba dönüştüğü yaratık nedir?

Serinin ilk kitabı böyleyken ikinci kitap Öfkeli Dostlar’da Sezer, Tozar ve diğerleri pansiyonu işletmeye, tamir etmeye alışmıştır. Deniz kenarına yakın olmaları sebebiyle yaz mevsiminin gelişiyle sık sık kayalıklara giden Sezer ve kadim kankası Tozar kocaman bir kefal balığı ile tanışırlar. Heybe isimli bu kefal pansiyonlarını duymuş ve orada kalmak istemektedir. Daha önce bir balığın pansiyonda kaldığı görülmemiştir ve ona göre bir düzenleme yoktur. Ama becerikli Su samuru Susam kefalin pansiyonda kalabilmesi için bir takım icatlar geliştirip bunları inşa etmeye başlar.

“Hayatımdaki en kötü şey Öfkeli Dostlar grubu!” diye mırıldandı Bayan Gülibik. “Saygısız. Terbiyesiz. Koca gagalı. Zaten kargaları görmeye bile tahammül edemem. Özellikle de kuyruğu yeşile boyanmış serseri kargaları.” Bunları söyledikten sonra bayıldı. (s. 26)

Bu arada Körfez Haberleri Gazetesi çalışanı Fare Bandi, Porsuk Şirin ile röportaj yaparken gizli bir haberi öğrenir. Dünyanın en ünlü müzik grubu olan Öfkeli Dostlar iki gece Körfez Pansiyon’da kalacaktır. Bu haber herkesi etkiler. Kefal Heybe de konsere gitmek isteyince Su samuru Susam’a yeni bir icat yapmak düşer. Acaba gelişmeler nasıl olacaktır?

Ingvar Ambjørnsen seri olan bu iki kitabında hayvanları değişik bir bakış açısıyla ele alıyor. Müzik grubu kuran punk kargalar, huysuz öğretmen hindi, icat yapmayı ve tamiratı seven hiperaktif su samuru, ozan köstebekle aşk yaşayan komi porsuk, dükkânında doldurulmuş leylek bulunduran bakkal leylek ve başka hayvanlar garip, ilginç ve nedense çekici özellikleri ile kitapta yer alıyor. Bu tuhaflıkları kitabı daha bir okunası kılıyor. Yaşadıkları basit ama gerçek maceraları ile eğlenceli bir hayvan grubunu anlatan kitabın çizimleri alelacele yapılmış gibi dursa da aslında karakterleri çok yerinde resmediyor.

Kitapların fazla kalın olmayışları, okunuşunun rahatlığı, ilgiyi canlı tutuşu çocuklar için çekici olacaktır kuşkusuz. Sıkı kitap okuyan çocuklar için ilkokul 3. Sınıftan itibaren uygun olan bu iki kitabı ve eğer gelecekse devamını şimdiden tavsiye ederim.

Sezer ve Tozar/ Çomar Amcanın Mirası

Yazan: Ingvar Ambjørnsen

Resimleyen: Per Dybvig

Çeviren: Deniz Canefe

Haziran 2018, 104 sayfa, Can Çocuk Yayınları

 

Sezer ve Tozar 2/Öfkeli Dostlar

Yazan: Ingvar Ambjørnsen

Resimleyen: Per Dybvig

Çeviren: Deniz Canefe

Temmuz 2018, 96 sayfa, Can Çocuk Yayınları

DAHA FAZLA