Kaz Dağları'nın başı belada: Yine termik santral

Çankkale’nin Yenice ilçesinde kurulmak istenen 90 futbol sahası büyüklüğündeki Yenice Çırpılar Termik Santrali’ne karşı harekete geçen bölge sakinleri ile Çanakkale Tarım Platformu altında bir araya gelen sivil toplum temsilcileri ve Kayatepe eski muhtarı Hüseyin Soylu hazırladıkları itiraz dilekçelerini yetkililere sundu.

(İleri Haber) Çanakkale Tarım Platformu adı altında bir araya gelen sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra, Kayatepe eski muhtarı Hüseyin Soylu Çanakkale’nin Yenice Çırpılar Termik Santral projesinin iptal edilmesi için yetkili mercilere itiraz dilekçesi verildi.  

Bu kapsamda Agonya Ovasındaki 75 (yetmiş beş) köy muhtarının 65’inin imzaladığı itiraz dilekçeleri Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Orman ve Su işleri Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği ve Yenice Kaymakamlığı’na sunuldu.

TERMİK SANTRAL KAZ DAĞLARI'NA ZARAR VERECEK 

Projenin, Türkiye’nin en önemli ve en değerli orman varlıklarından olan Kazdağları’na önemli çevresel zararlar vereceği, bölgede yetişen Avrupa ve Amerika’ya ihraç edilerek hem yerel hem de ulusal ekonomiye önemli katkı sağlayan tarımsal üretimi sekteye uğratacağı belirtilen dilekçede önemli bir vurgu da bölgedeki yatırım planları konusundaki çelişkiler oldu. Dilekçede, proje için belirlenen alanın, bölgede daha önce önemli kamu kaynakları harcanarak yapılan tarımsal sulama göletlerine  kuş uçuşu en yakın üç (3); en uzak 15 (onbeş) km uzaklıkta olduğu ifade edilerek, projenin göletlerin kirlenmesine ve yapılan yatırımların ölmesine sebep olacağı anlatıldı.

PROJENİN İDK TOPLANTISI ERTELENDİ 

Yenice’de yapılacak Çırpılar Termik Santrali’nin 3 Şubat 2016’da Ankara’da yapılması planlanan İDK toplantısı ise Bakanlık tarafından resmi bir gerekçe gösterilmeden ileri bir tarihe ertelendi.

Konu hakkında yorum yapan Çanakkale Tarım Platformu’ndan İlhan Pirinççiler “Çanakkaleliler olarak başta Yenice Çırpılar olmak üzere bölgede planlanan termik santrallerden büyük bir endişe duyuyoruz. Bölgede projelerin iptal olması ve Çanakkale’nin başındaki kömür belasından kurtulması için önemli çalışmalar yürütüyoruz. 65 muhtarın imzası ve yörede birlikte yürüttüğümüz çalışmaların proje sahibi şirket ve siyasiler tarafından ciddiye alınıp İDK toplantısının ertelendiğini düşünüyoruz. Ancak, toplantının tarihini değiştirmek itirazlarımızı ortadan kaldırmayacak, Çanakkale’de kömüre yer yok” dedi.

DÜNYA KÖMÜRDEN VAZGEÇİYOR

Kömür yatırımlarının artık tüm dünya tarafından başta iklim değişikliği ve sağlık etkileri yüzünden artık istenmeyen yatırımlar olduğunu ve sadece 2015 yılında ABD’de iflas eden 49 kömür şirketi olduğunu da hatırlatan İlhan Pirinççiler “Paris’teki iklim zirvesinin de gösterdiği gibi kömür santrallerinin refah ile kalkınma ile her hangi bir ilgisi yok. Aksine kirli gazlar yüzünden bir yandan iklim değişikliğine sebep olurken diğer bir yandan ise bizleri hasta eden, kanser eden bu projeler bir bir iptal ediliyor. Türkiye’nin de bu gerçekliği anlaması ve başta Yenice Çırpılar Termik Santrali olmak üzere tüm planlanan termik santral projelerini iptal etmesi gerekiyor" diye konuştu. 

90 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Yenice Çırpılar Termik Santrali Projesi bakanlıklara sunulan resmi belgelere göre; yılda 2,6 milyon kömür tüketecek olan (Zonguldak’ın 10 yılda evlerde kullandığı kömürü bir yılda kullanacak olan) santralin toplam kurulu gücü 200 MW bir santral olacak. 90 adet futbol sahası büyüklüğünde bir alan 465 bin ton külün depolanması için kullanılacak.

DAHA FAZLA