Katalonya “Bağımsızlık” diye haykırdı

Bağımsızlık mücadelesinin hızlandığı Katalonya’da yüzbinler sarı kırmızı bayraklarıyla bağımsızlık sloganları atarak sokakları doldurdu.

(İleri - Dış Haberler) Katalonya’nın bağımsızlığını kaybederek İspanya’ya katıldığı gün olarak anılan “Diada” için yarım milyon kişi sokakları doldurdu. Katalan renklerinin dalgalandığı gösteride önümüzdeki Pazar günü bağımsızlık referandumu yapılacak olan İskoçya’nın bayraklarını da taşındı.

Bağımsızlık isteklerinin haykırıldığı gösteriye “Şimdi tam zamanı” sloganı damgasını vurdu. Gösteride, İskoçya’daki gibi bir referandum yanlısı konuşmalar yapıldı ve İspanyol hükümetinin bu çağrıları kabul etmesi istendi.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Arthur Mas, verdiği röportajlarda, 9 Kasım tarihinde referanduma gidileceğini belirtti. “Katalan halkı oy kullanmak istiyorsa bunu sonsuza kadar engellemeniz imkansız” diyen Mas, “İskoçya gibi bir ülke bağımsızlığı için oy kullanabiliyorsa Katalanlar neden kullanamasın” dedi.

"ZAFER VE OY"

Barcelona’nın 11 kilometre uzunluğundaki iki büyük bulvarında insan zinciri oluşturan kitle zafer ve oy kullanmak anlamına gelen “Victoria, Votar” kelimelerini simgeleyeren “V” harfi oluşturdu. Yollara, sembolik olarak 947 adet oy sandığı da yerleştirildi.

Öte yandan, bağımsızlık karşıtları ise Diada gününde Tarragona kentinde gösteri düzenleyerek bağımsızlık girişimlerini “Katalunya tarihini en büyük yenilgisi” olarak tanımladı. Katalanların bağımsızlıklarına karşı olan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da “Ben başbakan olduğum sürece ne Katalunya ne de herhangi bir İspanyol toprağı İspanya’dan ayrılacak” dedi ve bağımsızlık hareketini yasadışı ilan etti. Başbakanın bu sözleri hatırlatıldığında Mas’ın cevabı ise, “Bence böyle düşünmek saçma ve İspanya hükümeti de bunu fark edecek” oldu.

İSKOÇYA'NIN BAĞIMSIZLIK REFERANDUMUNA ATIF

Bağımsızlık isteyen Katalanların sesleri, özellikle İskoçya’nın bağımsızlık referandumuna sayılı günler kala daha güçlü duyldu. 18 Eylül tarihinde yapılacak olan İskoçya bağımsızlığı referandumundan “Evet” sonucunun çıkması halinde bağımsızlıklarını isteyen diğer halkların da bu yönde girişimlerde bulunacağı, bu referanduma ilişkin Avrupa ülkelerinin en büyük korkularından biri. Şuan kendi mücadeleleri için örnek gösterdikleri İskoçya referandumun hemen ardından, 19 Eylül tarihinde Katalunya Özerk Yönetiminde kabul edilecek olan referandum girişiminin, İspanya Anayasa Mahkemesinde iptal edilmesi bekleniyor ancak Katalan halkı her şekilde bağımsızlık mücadelelerine devam edeceklerini belirtiyor. Mas’ın da sözlerini tekrarlarsak: “Katalan halkı oy kullanmak istiyorsa bunu sonsuza kadar engellemeniz imkansız”.