Kartal’da yıkılan binanın geçmişinde AKP’li belediye başkanı var

Kartal’da yıkılan binanın geçmişinde AKP’li belediye başkanı var

Kartal’da çökmesi sonucu 17 kişinin hayatını kaybettiği binanın geçmişinde AKP’li belediye başkanının olduğu, kaçak katların ise Refah Partisi döneminde yapıldığı ortaya çıktı.

İstanbul’un Kartal ilçesine bağlı Orhandere Mahallesi’ndeki Sema Sokak’ta bulunan 8 katlı Yeşilyurt Apartmanı 6 Şubat perşembe günü çökmüştü. Resmi kayıtlara göre, 43 kişinin yaşadığı 14 daireli binanın 3 katının kaçak olduğu olaydan sonra açıklandı. Şu ana kadar 17 kişinin cansız bedenine ulaşılan binayla ilgili ise çok sayıda soru işareti mevcut.

Hükümete yakın medyanın iddiasına göre binanın sahibi Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Yeşilyurt. Fakat belediye kayıtlarında bina sahibi Hikmet Yeşilyurt adına kayıtlı gözüküyor. İki Yeşilyurt arasında ise uzaktan akrabalık bağı var.

Yeşilyurt Apartmanı 1992 yılında yapı ruhsat izni aldı. Bu bilgi Kartal Belediyesi tarafından açıklandı. 1992 yılının belediye başkanı SHP’den seçilen Mehmet Ali Büklü, 1975-1980 yılında da Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Kartal Belediye başkanlığı yapmıştı. Büklü, 1995 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

KAÇAK KATLAR REFAH PARTİSİ DÖNEMİNDE YAPILMIŞ

Büklü’den sonra göreve 1994 yılında Refah Parti’li Mehmet Sekmen geldi. Erzurum Pazaryolu doğumlu olan Mehmet Sekmen’in döneminde Yeşilyurt Apartmanı ile ilgili çok sayıda başvuru yapıldı. Erzurum Pazaryolu nüfusuna kayıtlı ve aynı zamanda bina sahibi olan Hikmet Yeşilyurt’un da aralarında olduğu hak sahipleri 1998 yılında vergi beyanı başvurusu yaptı. Vergi beyanı başvurusu süreci ise şöyle gelişti: Bina 6 kat olarak ruhsatlandırılmıştı, fakat daha sonra hak sahipleri projeye 2 kat daha ilave edince, katlarda 4 daire oluştu. Hak sahipleri de 1998 yılında vergi beyanı başvurusunda bulundu.

ESKİ BELEDİYE BAŞKANININ 'MGV' BAĞLANTISI

Sekmen’in görev yaptığı sürede de çok sayıda kaçak yapı iddiası var. Yeşilyurt Apartmanı’na vergi beyanı başvurusu yapıldığı yıl Sekmen, dönemin İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından görevden alındı. Sonradan İstanbul 2. İdare Mahkemesi tarafından göreve iade edilen Sekmen, şu iddialar ile görevden alınmıştı: Belediyede işçi olarak çalışırken, iş akdi feshedilen Kartal Milli Gençlik Vakfı (MGV) Başkanı Güven Yaman'ın ortağı olduğu Yamanlar şirketine iki kamyonu usulsüz kiralamak. Daha az kıdemli olduğu halde bazı memurları, siyasi ve keyfi nedenlerle yükseltmek; bazı memurları da cezalandırmak. İdari Mahkeme kararlarını uygulamamak. RP'li kişi ve kuruluşlara ayrıcalık tanımak, muvazaalı yöntemlere başvurmak.

Görevden alınmasına neden olan Kartal Milli Gençlik Vakfı, Sekmen’in aktif siyasi hayatına başladığı yer.

AKP’NİN BELEDİYE BAŞKANI SEKMEN, YİNE AKP'DEN ADAY

Sekmen, 1989 yılında Refah Partisi Kartal İlçe Başkanı oldu. 1992 yılında Samandıra Belediye Başkanı, 1994 yılında Kartal Belediye Başkanı oldu. 1999 yılında ise tekrardan Kartal’da başkan seçildi. 2002 yılında milletvekili oldu. 2007’de ikinci kez seçilen ve hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiası bulunan Sekmen, Meclis’te sırasıyla, Plan Bütçe, Çevre ve Bayındırlık Komisyonları’nda görev yaptı. 2014 yılında AKP’den Erzurum Belediye Başkanı seçilen Sekmen, 31 Mart yerel seçimleri için AKP’nin Erzurum adayı.

HÜSNÜ YEŞİLYURT: BİNADA BANA AİT DAİRE YOK

Artı Gerçek'ten Fırat Yeşilçınar ve Onur Dalar'ın haberine göre bir başka iddia ise Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Yeşilyurt ile ilgili. Bazı basın kuruluşlarına göre binanın sahibi Hüsnü Yeşilyurt. Edinilen “Emlak Vergisi Bildirimi” belgelerine göre binada hak sahibi olan isim ise Hikmet Yeşilyurt. Artı Gerçek’e konuşan Hüsnü Yeşilyurt, Hikmet Yeşilyurt ile uzaktan akraba olduğunu söyledi. Yeşilyurt, binada kendisine ait hiçbir daire olmadığını da ekledi.

‘BİNANIN KOLONLARI KESİLMEDİ, SU ALIYORDU‘

Yeşilyurt apartmanı ile ilgili bir başka iddia ise kolon kesildiği yönünde. Binanın zemin katında bulunan dükkânda 13 yıl kalan esnaf Gökçe Mete, bina ile ilgili farklı detaylar verdi. Gökçe, binada bulunan dairelerin camlarının kendiliğinden kırıldığını ve binanın durmadan su aldığını söyledi. “Bodrum katında bir mobilyacı vardı. Mobilyacı o dükkandan çıktıktan sonra oraları su bastı. Su aldıkça kolonlar çürüdü. Bina bundan dolayı da çökmüş olabilir. Zaten binaya bir yenileme de yapılmadı. Sadece dışarıya bir mantolama yaptılar” diyen Mete, binada bulunduğu süre boyunca da kolonların kesildiğini görmediğini de sözlerine ekledi.

DİKKAT ÇEKEN TARİH

Öte yandan Kartal’da çöken binadaki bazı dairelerin beyan tarihini 7 Şubat 2019 olarak yapılması da dikkat çekti.