İzzet Altınmeşe: Erotik türkü söylemem

İzzet Altınmeşe: Erotik türkü söylemem

Türk Halk Müziği'nin önde gelen temsilcilerinden olan İzzet Altınmeşe meslek hayatı boyunca yaşadıklarını anlattığı röportajında türkülerle ilgili olarak, ‘Halime’yi samanlıkta bastılar’, ‘Tombul tombul memeler’ diye türkü okumam ben. Türkü sevdadır" yorumu yaptı.

İzzet Altınmeşe verdiği bir röportajda, türkü'nün başkaldırı anlamına geldiğini ve erotizmle türkünün birbirinden ayrılması gerektiğini savundu. "Anadolu insanının bile izli söyediği türküleri şimdi açık açık söylemek yanlıştır." dedi.

Altınmeşe'nin röportajda söylediği konu ile alakalı bölüm:

Rahmetli Nida (Tüfekçi) hocamız, "Türkü okunmaz, yaşanır" derdi. Ben günümüzde türkü okuyanları dörde ayırıyorum. Türküyü okuyanlar, yaşayanlar, okumaya çalışanlar ve bir de türküyü bozanlar var. Maalesef günümüzde türküleri bozanlar çoğunlukta. Oysa türkü sevdadır, isyandır, başkaldırıdır. Bağlamaya şeytan icadı diyen yobazlara, "Be Allah'ın sersem kulu! Şeytan bunun neresinde?" diye cevap verir türkü. "Ferman padişahınsa dağlar bizimdir" der. Türkü hayatın bağrından çıkar. O yüzden adı 'Halk Müziği'dir zaten. Türkülerde çok erotik sözler de var. Bence yanlış. Ben ağzıma almadım, almam öyle türküleri. Edep ederim. Benim terbiyem, geleneklerim bunu men eder. Nasıl söylerim? Karşımda aile oturuyor. Edep yahu! Elbette ama gizli olmalıdır. Aşikar edilmemelidir. Bunlar oturak aleminde bekar çocukların yazıp okuduğu türküler. Eskiden kuytu köşede söylenirmiş. Şimdi su yüzüne çıktı. Herkes söylüyor. "Halime'yi samanlıkta bastılar","Tombul tombul memeler" diye türkü okumam ben. Sevgi kutsaldır. Ama, "Yatırdım yatırdım dam üstüne" dediğin zaman o erotik oluyor. O sevgi ifadesi değildir. Sevgiyi ve erotizmi bir tutamazsınız.

DAHA FAZLA