İzmir'de #SözGençlikte buluşması yapıldı

İzmir'de #SözGençlikte buluşması yapıldı

Halkın adayı Erkan Baş, farklı illerde gençlerle bir araya gelmeye devam ediyor.

İleri Haber

HDP İstanbul 1’inci bölge milletvekili adayı ve TİP Kurucu Meclis üyesi Erkan Baş, İstanbul’un ardından İzmir’de de gençlerle buluştu.

Bornova Büyükpark’ta yapılan etkinliğe, HDP İzmir 2’nci bölge milletvekili adayı ve Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı  Murat Çepni, HDP İzmir 1’inci bölge milletvekili adayı Yalçın Yanık ve HDP İzmir 1’inci bölge milletvekili adayı Mervan Sincar da katıldı.

Baş etkinliğin başında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Beklemediğimiz bir seçimle karşı karşıya kaldık. Biz Türkiye’nin sorunlarının seçimlerle ve benzeri yöntemlerle çözüleceğine inanmıyoruz. Ama seçimlerin ülkenin bu karanlıktan çıkması için olanaklardan biri olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden emekçilerin, halkların ve yoksulların çıkarı neyi gerektiriyorsa, bu seçimde onu yapmak için yola çıktık. Bu noktadan hareketle de seçimlerde HDP ve Demirtaş’a oy verme sonucuna vardık.

Herhangi bir siyasi düşünce aldığı oyu Meclis’te temsil edebilmelidir. Dolayısıyla sıfır barajı savunuyoruz. Türkiye’deki tablo sadece baraj açısından değil, pek çok açıdan eşitsiz. Örneğin, TRT Mayıs ayında 49 saat AKP, 1.5 saat CHP, birkaç dakika İYİ Parti yer almış. HDP ise hiç yer almamış. Bu sadece bir örnektir.

'DEVRİMCİ DEĞİL, İNSAN BİLE OLUNAMAZ'

Baraj konusunda ise bu seçim sistemindeki adaletsizliğe karşı çıkmadan bırakın devrimciliği, insan olamazsınız. HDP’nin işte bu barajı yıkması gerektiğini düşünüyoruz.

Türkiye’de eşitliğe, özgürlüğe aydınlığa kavuşmanın yegane yolu onuruyla, alın teriyle yaşayan insanların bu sürece el koymasıdır. Bu seçim sürecinde de mutlaka Kürt ve Türk emekçilerinin birliğine ihtiyacımız var. Bu noktada HDP’nin çok büyük bir adım attığını görmemiz gerekiyor.

'SEÇİMİ, BİR MÜCADELE ALANI SAYIYORUZ'

Biz esasen bu nedenlerle HDP’ye oy vermeye karar verdik. Adaylık da bunun türevidir. Bizim talebimiz, bizim düşüncemiz değildi. HDP, Türkiye’de bundan önce iktidara karşı mücadele eden, direnen kesimlerin temsilcilerini listelerine almak istedi. Bu kapsamda bir teklif gelince, bu alanı da bir mücadele alanı saydık.

'HAK ALMA MÜCADELELERİNİ MECLİS'E TAŞIYACAĞIZ'

Bugüne kadar parlamento dışı muhalefet yaptık. Bundan sonra da parlamenter yetkiyle donanmış, parlamento dışı muhalefet yapacağız. Yapacağımız şey, parlamento dışı muhalefetin, hak alma mücadelesinin olabildiğince Meclis’e taşınmasını sağlamaktır.”

'KÜRT VE TÜRK EMEKÇİLERİNİN BİRLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR'

Baş’ın konuşmasının ardından etkinlikte soru-cevap kısmına geçildi.

“HDP’den Meclis’e girmeniz, Türkiye sosyalist hareketinin önünü nasıl açar?” sorusuna Baş, şu şekilde cevap verdi:

“Türkiye’de Kürt ve Türk emekçilerinin birliğini sağlamadıkça Türkiye’nin kurtuluşu yoktur. Türk sosyalistleri de Kürt illeri bombalandığında ellerinden geldiği kadar oraya destek vermişlerdir. Kürt emekçileri de Gezi sürecinde o kavganın bir parçası olmuştur. Bizim bunu hayatın her alanında kuvvetlendirmek gibi bir sorumluluğumuz var.

Sosyalistlerin emekçi sınıflar, yoksullar içinde örgütlülüğünü iddiası ölçüsünde geliştirmesi gerek. Bu seçimlere de öyle bakıyoruz. Devrimcilik, kendi derdine düşmek değildir. Elinden gelen ne varsa yapmayı gerektirir. Gerçek bir kavganın içinde yer almak istedik.”

'MAAŞ DÖKÜMLERİNİ YAYINLAYACAĞIZ'

“Mal varlığınızı açıklar mısınız?” sorusuna da Baş şu şekilde yanıt verdi:

“Hiçbir şeyim yok. Ama biz vekil olduğumuz takdirde ay sonu aldığımız maaşın dökümünü yayınlayacağız.”

'ÖRGÜTLÜ BİR GÜÇ OLMADAN BİR ŞEY YAPILAMAZ'

Sanat ve ifade özgürlüğüyle ilgili Meclis’te bir şey yapacak mısınız?” sorusuna da Baş şu yanıtı verdi:

“Açık konuşacağım, arkasında örgütlü bir güç olmayan kimse bir şey yapamaz. O yüzden vekilliğe yaklaşım şöyle olmasın; biz müthiş yasa tasarıları vereceğiz ve ülkenin bütün sorunları hallolacak. Türkiye’de bir temsil sistemi var. 5 yılda bir sandığa gidiyoruz ve birileri vekil oluyor. Sonra 5 yıl boyunca bunu tartışmıyoruz.

'HALK MECLİSLERİ KURACAĞIZ'

Bizim iddiamız şu, Meclis grup toplantılarını her hafta bir ilçede yapacağız. Bunu başarmaya çalışacağız. Bu grup toplantısı değil, halk toplantısı olacak. Herkese açık olacak. Meclis’teki gündemlere halkı dahil edeceğiz. Bizim gerçek meclisimiz, halk meclisleri olacak. Güvendiğimiz şey ise örgütlü mücadeleden gelişimiz ve arkamızda örgütlü bir güç olması.”

Baş, etkinliğin son bölümünde konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz HDP’yle farklarımızı karşılıklı ortaya koyduk. Ancak, yan yana birlikte mücadele etme konusunda da aynı fikirdeyiz. HDP’nin ittifak kurduğu kesimlere bir dayatması asla olmadı.

'SEÇİM GÜVENLİĞİ KONUSU'

AKP şu an parlamentoda çoğunluğu sağlama koşulunun HDP’yi baraj altında bırakmak olduğunu biliyor. Bu yüzden de HDP’ye saldırılar sürüyor ve artacak. O yüzden sadece oy vermek yetmez. Seçim güvenliğini sağlamalıyız.

Bizim gördüğümüz HDP şu an barajı yıkıyor, biz daha güçlü çıkmak için çalışıyoruz. Ancak AKP’nin ne kadar oy çalacağını bilmiyoruz. 16 Nisan buna örnektir. Bizim çalamayacakları kadar oya ihtiyacımız var.”