İthal ette 'Deli dana' skandalı

İthal ette 'Deli dana' skandalı

Türkiye’nin Polonya’dan ithal ettiği sığır etinde deli dana hastalığına rastlandığı belirlendi. Bir Tarım Bakanlığı uzmanı ‘Tahlil raporları Polonya dilinde yazıldığı için ne yazdığını anlamadık’ dedi.

Türkiye'nin 2011-2012 yıllarında Polonya'dan ithal ettiği yaklaşık 3 bin sığır etinde 'deli dana' hastalığına rastlandığı ortaya çıktı. Bu durum Polonya'nın başlattığı soruşturma kapsamında Türkiye'den adli yardımlaşma talebinde bulunmasıyla öğrenildi. Söz konusu etleri, hem özel şirketlerin hem de Et ve Balık Kurumu'nun ihraç ettiği belirtildi. Polonyo'daki et analiz şirketlerinin, kesilen hayvanları BSE testi yapmadığı halde, yapılmış gibi rapor verdiği tespit edildi. İfadesi alınan Tarım Bakanlığı uzmanları, söz konusu etlerde deli dana hastalığı olup olmadığını bilmediklerini, tahlil sonuçlarını, Polonya dilinde olduğu için anlayamadıklarını savundu. Buna ilişkin Türkiye'de ise herhangi bir soruşturmanın olmadığı belirtildi.

POLONYA'DA SORUŞTURMA

Cumhuriyet'in haberine göre, Türkiye'de önde gelen et şirketleri ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Et ve Süt Kurumu, 2011-2012 yıllarında Polonya'dan et ithal etti. Toplam ithal edilen et miktarının 3 bin büyükbaş kadar olduğu ifade edildi. Ancak Polonya , yaptığı incelemelerde (Bovine Spongiform encephalatopathie) BSE olarak bilinen deli dana hastalığına rastlandı. Bunun üzerine soruşturma başlatan Polonya makamları, hastalık şüphesi taşıyan etlerin ihraç edilmesine göz yuman kendi görevlileri ve özel şirketlerini soruşturmaya dahil etti. Et ihraç ettiği ülkelerle temasa geçen Polonya , Adalet Bakanlığı aracılığıyla Türkiye'den adli yardımlaşma talebinde bulundu.

UZMAN: TAHLİLDE NE YAZDIĞINI ANLAYAMADIK

Bu kapsamda 2011 ve 2012 yıllarında sığırların kesimi için Polonya'ya giderek bu işlem sırasında hazır bulunan Tarım Bakanlığı uzmanlarının ifadesine başvuruldu. Adalet Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre; uzmanlar, savcılığa ifadede Polonya'da büyükbaş hayvanlarından kesim sonrası numune aldıklarını ve oradaki firmalarda tahlil yaptırıldığını söyledi. Kesilen büyükbaş hayvanların daha sonra soğuk hava depolarına konulduğunu belirten uzmanlar, "Peki, kesilerek depoya konulan sığırlar size geri verilirken hastalıklı başka hayvan verilmediğine nasıl emin olabiliyorsunuz" sorusuna yanıt veremedi. "Tahlil sonuçlarını baktınız mı" sorusuna ise uzmanlar, "Bize sonradan gönderilen tahlil raporları Polonya dilinde yazıldığı için ne yazdığını anlamadık" dedi.