İstanbul kızamık salgınına hazır mı?

İstanbul kızamık salgınına hazır mı?

İstanbul Tabip Odası, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde artış gösteren kızamık vakaları ile ilgili olarak toplandı. Komisyon, Sağlık Bakanlığı’nın acilen bilgilendirme yapması gerektiğini belirtti.

İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, başta İstanbul’da görülen kızamık vakaları olmak üzere, birinci basamağı ilgilendiren gündemindeki konuları görüşmek üzere toplandı.

Toplantının gündemi Türkiye’nin birçok ilinde ve Avrupa’da geçen yıldan bu yana artan Kızamık vakaları ile ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 yılı için hazırladığı rapor oldu.

Kızamık vakalarının Avrupa’da 2018’de 2017’ye göre üç kat arttığı ve 72 kişinin kızamıktan yaşamını yitirdiği açıklanan raporda ayrıca 2018 yılı içerisinde Türkiye’de 557 vakanın tespit edildiği belirtiliyor.

‘SAĞLIK BAKANLIĞI ACİLEN BİLGİLENDİRMELİ’

İstanbul’daki, son dönemde artış gösteren kızamık vakalarının çoğunun göçmen ve Suriyeli nüfusun yoğun olarak yerleştiği Esenler ve Bağcılar'da, Anadolu yakasında ise Ataşehir ve Pendik ilçelerimizde görüldüğü, toplam 20  yirmi civarındaki kızamık vakası tespit edildiği ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün sürveyans çalışmalarına başladığı yönünde bilgiler alınmıştı. Yapılan komisyon toplantısında Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nün acilen İstanbul Tabip Odası’nı, meslek kuruluşlarını, sağlık çalışanlarını ve halkı bilgilendirmesi gerektiği söylendi.

‘KIZAMIK AŞIYLA ÖNLENEBİLİR’

Kızamığın oldukça bulaşıcı ve ölümcül olabilen, aşıyla önlenebilen önemli bir hastalık olduğu hatırlatılarak, artan kızamık vakalarının ve olası bir salgının önlenmesinde komisyon olarak sorumluluk alınmasının, sürece destek olunmasının, çalışma yapılmasının ve ilk etapta hekimlere ve kamuoyuna yönelik eğitim çalışmasının başlatılmasının uygun olacağı ortak görüşü benimsendi. 

DAHA FAZLA