İstanbul Barosu'ndan avukatlara kötü haber: Adliye servisleri ücretli oldu

İstanbul Barosu'ndan avukatlara kötü haber: Adliye servisleri ücretli oldu

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu baro seçimleri öncesinde duyurduğu 'ücretsiz servis' vaadinden ger adım attı. Adliyeler arası servis hizmetlerinde ücretlendirmeye gidildiğini belirten Baro Yönetimi avukatlardan her güzergah için 2 TL alınacağını kaydetti.

(İleri Haber) İstanbul Barosu Yönetim Kurulu tarafından alınan karara göre baronun aidat tahsilatında yaşanan güçlükler ve geleceğe yönelik olarak baro yönetimlerinin ekonomik bakımdan bunalım yaşamaması gerekçe gösterilerek adliyeler arası servis hizmetlerinde ücretlendirilmeye gidildiği belirtildi. 

İstanbul Barosu'nun mevcut yönetimi baro seçimleri öncesinde "ücretsiz servis" vaadinde bulunmuştu.   

Baro ayrıca cübbe kullanımlarının da ücrete bağlanacağını belirtti. 

Konuya ilişkin Baro'nun yaptığı açıklama şu şekilde:

"1) 15.Şubat.2016 tarihinden itibaren adliyeler arası servis hizmetlerinde, TBB tarafından meslektaşlarımıza verilen "avukat kimlik belgesi" kullanılacaktır. Meslektaşlarımız, kimliklerini Baro Kart Tahsilat Terminalinden geçirmek suretiyle okutacak ve servis hizmeti alabilecektir. Bu suretle, anılan hizmetlerden "avukat" ünvanı taşıyanların dışında, üçüncü kişilerin faydalanması engellenmiş olacaktır.

AVUKATLARDAN HER GÜZERGAH İÇİN 2 TL ALINACAK

2) Servislerden meslektaşlarımız dışındaki üçüncü kişilerin de yararlandıkları, bu nedenle yoğun kullanımın ek servis açılmasına neden olduğu, meslektaşlarımızın araçlarda ayakta kaldıkları gibi yakınmalar ve talebin doğurduğu aşırı finansman yükü nedeniyle, bu taşımların ücretli olması kararlaştırılmıştır. Meslektaşlarımız, faydalandıkları her bir servis güzergahı için 2.- TL. ücret ödeyeceklerdir. Ücretler, yukarıda belirtilen şekilde terminalden geçirilerek okutulan kimlik kartına, daha önce yüklenmiş olan bedellerden tenzil suretiyle tahsil edilecektir. Nakit tahsilat yapılmayacaktır.

3) Yapılan tahsilat karşılığı fatura, e-arşiv fatura sistemi ile e-posta adresinize ulaşacaktır. Ulaşan belge 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre fatura niteliğindedir ve gider olarak kullanılabilir.

4) Meslektaşlarımızın Baro Kartlarında bakiye bulunmaması halinde, servise biniş öncesinde 10.- TL. ve üstü tutarında yükleme yapabilmeleri "servis mahallinde" sağlanacaktır. Ayrıca Baro Kart yükleme işlemi, tüm kredi kartları ve banka havalesi suretiyle de yapılabilmektedir. Kredi kartı ile yükleme ve havale/eft yoluyla gönderme işlemleri, aşağıdaki bilgilerle de yapılabilmektedir.

CÜBBE KULLANIMI DA ÜCRETLİ OLACAK 

5) Kimlik kartlarının kullanımının giderek yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Cübbelerin kaybolması ve adliye içindeki mekanlara atılması/bırakılması gibi, meslek ilkelerimize de ters düşen ve bizzat meslektaşlarımızın haklı yakınmalarına neden olan uygulamanın da benzer biçimde izale edilmesi amaçlanmaktadır. En kısa zamanda, adliyelerdeki cübbe kullanımları da kimlik okutulması ve tahsilatı suretiyle gerçekleştirilecektir. Aynı zamanda, bu kartlardan UYAP üzerinden işlem tesisi ve harç dahil ödeme yapılabilmesi olanağı da bulunduğundan, önümüzdeki dönemlerde TBB Avukatlık Kimlik Belgesi, daha bir önem kazanacaktır. Bu nedenle, henüz kimlik almayan "az sayıdaki" meslektaşlarımızın da ivedilikle kimlik almaları salık verilmektedir.

Sistemin sağlıklı işleyişinin sağlanması, meslektaşlarımızın ödediği aidatlara bizzat sahip çıkmaları anlamını taşıyacaktır. Bu nedenle, gerekli duyarlılığın gösterileceğine inanıyoruz."