İran: "NATO samimi değil"

İran, IŞİD ile mücadele için oluşturulacak uluslararası koalisyonun samimiyetine inanmadıklarını açıkladı.

(İleri - Dış Haberler) İran Dışişleri Bakanlığı açıklama yaparak IŞİD'e karşı oluşturulacak koolisyonun samimiyetine inanmadıklarını dile getirdi. NATO zirvesinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry aralarında ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya, Türkiye, İtalya, Polonya ve Danimarka'nın bulunduğu 10 ülke ile IŞİD'e karşı ortak bir strateji ile hareket edecek koalisyon kurulması çağrısı yapmıştı.

İran Dışleri Sözcüsü Marzieh Afkham kurulacak bu koalisyonun bölgedeki terörün kaynaklarını ortadan kaldırmaya yönelik samimi olarak mücadele edeceğine dair derin kaygılar taşıdıklarını dile getirdi. Afkham koalisyonda yer alan bazı ülkelerin Irak ve Suriye'deki teröristlerin hem finansal hem de askeri destekçileri olduğunu ve bazılarının da kendi politik çıkarları uğruna Irak ve Suriye için uluslararası görevlerini yerine getirmediğini belirtti.

Bu ülkeler tarafından uygulanan çifte standartların bölgede terörün büyümesine ve yayılmasına neden olduğunun altını çizen Afkham İran ve ABD arasında cihadçılara karşı mücadele için müzakere yürütüldüğü iddialarını da yalanladı.

KOOLİSYONUN HEDEFİ SURİYELİ MUHALİFLERE EĞİTİM ÜSLERİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Cidde'de Suudi Arabistan yetkilileri ile IŞİD planını tartışmak üzere toplandı. Bu toplantıya Irak, Ürdün, Mısır ve Lübnan'dan da temsilcilerin katılması bekleniyor. Kerry'nin toplantıda, uluslararası hava sahaları ve bölgesel medya kuruluşlarının yayın politikaları üzerinde duracağı belirtiliyor. Ayrıca Suudi Arabistan'da ABD'ye ait, Suriye'deki Esad karşıtı “müttefikleri” eğitmek için üsler kurulması yönünde de anlaşmalar sağlanacak.