HEMA ölüm saçıyor

Amasra’da bulunan ve gündeme sık sık iş cinayetleriyle gelen HEMA Endüstri’ye ait madenlerde üretim başlamadan 9 işçi hayatını kaybetti. Duruma tepki gösteren işçiler ise işten çıkartılıyor.

Amasra’da bulunan HEMA endüstriye ait madenlerde iş cinayetleri hız kesmiyor. Geçen günlerde bir işçinin daha hayatını kaybettiği maden sahasında henüz üretim başlangıç aşamasında bulunuyor. Firmanın 2005 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) rodövans yoluyla aldığı söyleniyor. En son Soma Madencilik A.Ş’de bu şekilde faaliyet gösterdiğini iddia etmiş; ancak uzmanlar anlaşmanın aslında bir taşeronluk sistemine dayandığını söylemişlerdi.

Bugüne kadar 9 işçinin hayatını kaybettiği bölgede, halkın da termik santrale karşı olduğu biliniyor. İş cinayetleriyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Faruk Çelik’e soru önergesi veren CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya “Daha önce ölen 8 işçi ile ilgili soruşturma yapıldı mı?” ve “İşyeri en son ne zaman denetlendi?” sorularını yöneltti. Yalçınkaya, henüz üretime başlamayan firmanın bu kadar fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermesini “kaza olarak nitelendirilemez” şeklinde değerlendirdi.

TEPKİ GÖSTERİLEN İŞÇİLER İŞTEN ÇIKARTILIYOR

Duruma tepkili olan ve durumun düzeltilmesini isteyen işçilerle birlikte 18 işçi ise işten çıkartıldı. İşçiler arkadaşlarının işten çıkartılmasına tepki göstererek iş bıraktılar. Ancak hem işçilerin iş bırakması, hem de Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ile birlikte 15 işçinin TBMM’ye gitmesi üzerine işçiler geri alındı. İşçiler daha önce de ölümlere karşı ocakta iş bırakmış, sendika ise eyleme karşı çıkmıştı.