HDP'nin itirazına YSK'dan ret: Skandal KHK kararı kaldırılmadı

HDP'nin itirazına YSK'dan ret: Skandal KHK kararı kaldırılmadı

YSK'nın skandal kararına HDP tarafından yapılan itiraz da reddedildi. YSK daha önce, KHK’lı seçilmiş başkanlar yerine mazbataların en çok oy alan ikinci adaya verilmesi yönünde karar almıştı.

HDP’nin KHK’lı seçilmişlere mazbata verilmemesine yönelik Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) aldığı skandal karara ilişkin yaptığı ‘olağanüstü itiraz’ başvurusu YSK tarafından reddedildi. 

Yaklaşık 2 buçuk saat süren tartışmaların ardından, HDP’nin ‘olağanüstü itiraz’ başvurusu 7’ye 4 oy ile reddedildi. HDP, YSK üyeleri hakkında “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle Hakim ve Savcılar Kurulu’na (HSK) da başvuruda bulunmuştu. 

HDP 5’i ilçe, biri belde olmak üzere altı KHK’lı belediye başkanı adayına seçimleri kazandıktan sonra mazbata verilmemesi üzerine, bu seçim bölgelerinde seçimlerin yenilenmesi için olağanüstü itiraz başvurusunda bulunmuştu. 

HDP ‘TASARLANMIŞ BİR SİYASİ KOMPLONUN PARÇASI’ DEMİŞTİ

HDP daha önce yaptığı açıklamada, YSK’nin bu tutumunu, “tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası” olarak nitelendirmiş, seçilmemiş adaylara mazbata verilmesini ise YSK’nin kayyum ataması ve kendisini halk iradesinin yerine koyması olarak tanımlamıştı. 

YSK, KHK’lı seçilmiş başkanlar yerine mazbataların en çok oy alan ikinci adaya verilmesi yönünde karar vermişti.