HDP'de tutuklu vekiller aday olacak mı?

HDP'de tutuklu vekiller aday olacak mı?

24 Haziran’da yapılacak seçimlere yönelik milletvekili aday listeleri üzerinde çalışmalarını sürdüren HDP Strateji Komisyonu, tutuklu ve hükümlü milletvekilleri için kararını verdi.

1 Kasım seçimlerinden sonra oluşan parlamentoda 59 sandalye elde eden HDP, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından iki yıl içinde 11 milletvekili eksildi. Bu milletvekillerinin sekizinin haklarında kesinleşen cezalar nedeniyle, üçünün ise TBMM tarihinde ilk kez devamsızlık gerekçesiyle parlamento üyeliği sona erdi.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, yeni dönemde,  ‘eksik çalışmamak ve etkili muhalefet yapmak’ isteyen HDP’de tutuklu vekilleri yeniden aday göstermeme kararının ağırlık kazandığı ifade edildi.

HDP’de hakkında hapis cezası kararı bulunan ancak bu dosyaları henüz istinaf mahkemeleri ile Yargıtay’da görüşülmeyi bekleyen milletvekilleri İdris Baluken, Çağlar Demirel ve Gülser Yıldırım’ın tekrar aday gösterilmemesi bekleniyor. Edinilen bilgilere göre, yeni dönemde ‘eksik çalışmama’ ve ‘etkili muhalefet yapma’ hedefinde olan parti yönetimi, bu kararı üç isimle de paylaştı.

Tutuklu olan ancak haklarında kesin hüküm bulunmayan 25’inci dönem Urfa Milletvekili, DTK Eş Sözcüsü Leyla Güven ile bir dönem ismi DBP’nin Cumhurbaşkanı adaylığı için geçen HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu’nun ise cezaevinden milletvekili adayı olarak gösterileceği bildirildi.

YÜKSEKDAĞ, ENCÜ,IRMAK VE ZEYDAN DA ADAY OLAMIYOR

Hapis cezaları onaylanan Figen Yüksekdağ, Ferhat Encü, Selma Irmak ve Abdullah Zeydan’ın tekrar aday olma ihtimalleri bulunmuyor. Cezaevinde olmayan ancak milletvekilliği düşen Osman Baydemir, İbrahim Ayhan, Ahmet Yıldırım, Besime Konca gibi isimler de siyasi yasaklı hale geldikleri gerekçesiyle tekrar aday olamayacak.

HDP’de ayrıca Leyla Zana ve Ahmet Türk sağlık sorunlarını gerekçe göstererek aday adaylığı başvurusunda bulunmadığı öğrenildi.