Grup Yorum’a Almanya’da polis engeli

Grup Yorum’a Almanya’da polis engeli

Geçtiğimiz perşembe günü polis tarafından organizatörlere gönderilen bir yazıda “festivali organize edenler ve festival katılımcıları hakkında terörü finanse etme suçu şüphesinin söz konusu olduğu” bildirildi. Kriminal Şube Direktörü Dirk Löther’in imzasının olduğu yazıda suça ilişkin faaliyetlerin engellenmesi için her türlü önlemin alınacağı belirtildi.

Özer Erdin

Thüringen Eyaleti şimdiye kadar birçok neo-nazi konsere ev sahipliği yaptı. En son geçen yıl düzenlenmiş olan aşırı sağcı bir konser esnasında yüzlerce neo-nazinin Hitler selamı vererek böğürmesi nedense polisin gözünden kaçmış, olay ilkin video görüntüleri ile açığa çıkmıştı. Ancak bu hafta sonu Almanya’nın Marksist Leninist Partisi’nin de organizatörler arasında yer aldığı “İsyankâr Müzik Festivali” adı altındaki sol festivale Alman polisi farklı bir tutum almayı yeğledi. Geçtiğimiz perşembe günü polis tarafından organizatörlere gönderilen bir yazıda “festivali organize edenler ve festival katılımcıları hakkında terörü finanse etme suçu şüphesinin söz konusu olduğu” bildirildi. Kriminal Şube Direktörü Dirk Löther’in imzasının olduğu yazıda suça ilişkin faaliyetlerin engellenmesi için her türlü önlemin alınacağı belirtildi.


Festivalin internet sitesinde çeşitli ülkelerden birçok müzik grubunun ismi geçerken, polisin diğerlerinden ayrı olarak Grup Yorum’a özel bir ilgi gösterdiği anlaşılıyor. Polis’e göre Grup Yorum, DHKP-C’ye olan yakınlığı nedeniyle sakıncalı müzik grupları listesinde yer alıyor. DHKP-C 1998 yılında Federal Almanya İçişleri Bakanlığı’nın almış olduğu bir karar uyarınca 1983’de yasaklanan Devrimci Yol’un devamı olarak tanımlanmıştı. Festival organizatörlerine gönderilen uyarı yazısında DHKP-C’nin Türkiye’de devlet düzenini ve organlarını nihai bir komünist rejim kurmak vasıtasıyla değiştirmek istediği ve diğer ülkelerde de eş değer bir düzenin kurulmasını desteklediği belirtiliyor.
1985’de kurulmuş olan Grup Yorum kurulduğu günden bugüne kadar birçok baskıya maruz kaldı; üyeleri hapse atıldı ve işkence gördü. Festival organizatörleri, Sol Parti milletvekili Tobias Pflüger ve ünlü müzisyen Konstantin Wecker, Grup Yorum’a yönelik polis uyarısının bahane olduğunu söylediler ve Grup Yorum’un yasaklı bir grup olmadığını, Türkiye’deki konserlerini milyonlarca seyircinin takip ettiğini polise vermiş oldukları ifadeye eklediler. Buna rağmen Thüringen Anayasa Koruma Dairesi Grup Yorum’un şarkı sözlerini incelemek üzere organizatörlerden aldı. Festivalin avukatı Peter Weispfenning ise polisin Grup Yorum’a yönelik aldığı tavrın hukuka aykırı olduğunu ve gerçekte toplanma özgürlüğünün engellenmek istendiğini söyledi.