Google, Huawei’nin Android güncellemelerine erişimini durdurdu

Google, Huawei’nin Android güncellemelerine erişimini durdurdu

Trump'ın yaptırım kararının ardından kara listeye alınan şirketler arasında bulunan Huawei'ye, Google tarafından sağlanan Android erişimi durduruldu.

Trump hükümeti, geçtiğimiz Perşembe günü imzaladığı bir kararname ile ulusal güvenlik riski taşıdıkları sebebiyle bazı şirketlere ait telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmayı yasaklamıştı. Ticari kara listede yer alan şirketler arasında Çinli teknoloji devi Huawei de yer alıyordu.

Reuters’ın bugün yaptığı habere göre bu gelişmelere bağlı olarak Google da Huawei’nin yeni Android güncellemelerine erişimini durdurmuş durumda. Google şirketinin sözcüsü “Şirketin talimata uyduğunu ve kararın etkilerini gözden geçirdiklerini” bildirdi. Buna göre Huawei cep telefonları sadece genel Android sürümünü kullanabilecek ancak yeni Android güncellemelerini yükleyemeyecek, ayrıca Play Store, Youtube, Gmail gibi tescilli Google uygulamalarına erişim de sağlayamayacak.

Android Open Source Project (AOSP) olarak bilinen Android versiyonu gibi açık kaynak lisansına sahip servisler bu sınırlandırmanın dışında kalıyor. Akıllı telefonlarına Google uygulamaları hali hazırda yüklü Huawei kullanıcıları ise Google güncellemelerini kullanmaya devam edebilecek; karar yeni indirilecek Android uygulama ve güncellemelerini kapsıyor.

TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

Reuters’ın konuştuğu bir kaynağa göre Google’ın hangi servislerini erişime kısıtlayacağı üzerine tartışmalar devam ediyor.

DAHA FAZLA