"Gökçek'in ulaşım planı para ve zaman kaybı"

Ankara EGO Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ulaşımda yapılan yeni düzenleme kapsamında metro güzergâhı ile aynı güzergâhta olan otobüs hatları iptal edilerek, toplu taşıma raylı sisteme yönlendirilecek. Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Genel Sekreteri Deniz Kimyon “halk daha fazla zaman ve para kaybedecek” dedi.

(İleri - Ankara) Ankara EGO Genel Müdürlüğü yeni ulaşım planına ilişkin yaptığı açıklamada “23 Ağustos Cumartesi gününden itibaren Eskişehir Yolu güzergahı başta olmak üzere; Sincan ve Çayyolu metrosu durakları ile civarlarındaki bazı hatlar ringe dönüştürülecek. Son durakları Kızılay ya da Ulus olan bu otobüsler, sadece en yakın metro duraklarına yolcu taşıyacak” dedi.

Konuya ilişkin İleri'ye açıklama yapan Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Deniz Kimyon, 12 Şubat 2014 tarihinde kullanıma açılan Sincan metrosu ile 13 Mart 2014 tarihinde kullanıma açılan Çayyolu metro hatları güzergahında hizmet veren otobüs seferlerinin düzenleme yapılmasının şunlara yol açacağını belirtti;

'RAYLI SİSTEMİ TEŞVİK ETMEYECEK'

1- Halen yarı kapasite (6 kantar yerine 3 kantar ile hizmet verilmekte) ile çalışan Çayyolu ve Sincan (Törekent) metro hatları, iptal edilen 32 hat ve güzergahı değiştirilen/kısaltılan ringe dönüştürülecek 38 hattaki otobüslerin toplam taşıma kapasitesine göre çok yetersiz. Metro hatlarının sahip olduğu kapasite iptal edilen ve ringe dönüştürülen otobüslerin kapasitesini ikame edemez. Dolayısıyla bu değişilik, raylı sistemi kullanımını teşvik etmenin aksine raylı sistemi verimsizleştirecek.

    DÜZENLEME KAMUSAL ALAN KULLANIMINI ENGELLEYECEK

    2- 8 Mayıs 2014 tarihinde EGO Genel Müdürlüğünce yapılan açıklama ile sinyalizasyon çalışmaları nedeniyle yıl sonuna kadar Çayyolu ve Sincan (Törekent) metro hatları saat 23.00’da son seferlerini yapıyor. 24 saat ulaşım hizmeti sunumu ile kent merkezinin kullanımı arttırılması gerekirken, yapılan bu yeni düzenleme ile kent merkezi faaliyetleri ve kamusal alan kullanımı engellenecek. Bu düzenleme toplumsal yaşam pratiklerini, taleplerini zorla değiştirme amacı taşıyor. Ayrıca, kent merkezindeki dolmuş durak alanının genişlemesine, dolmuş ve taksi kullanımına neden olma ihtimali var.

      FAZLADAN BİR BİLET DEMEK

      3- Açıklamada yeni açılan ring hatlarına, ring hatlarından da bu hatlara 75 dakika içerisinde yapılacak aktarmalardan 1. transferde ücret alınmayacağı (sözde) ekonomik fayda, iyileştirme olarak tanımlanmış, ancak bu uygulama karmaşıklaştırılmış, zorlaştırılmış (uzun vadede özel araç kullanımına yönelendiren) toplu taşımayı kesinlikle pahalılaştıran bir uygulama anlamına geliyor. İptal edilen ve ringe dönüştürülen 70 hattın hizmet verdiği güzergah mesafeleri hesaplanmadı.

      Ayrıca Metro hareket saatlerinin de sık olmaması karşısında 75 dakika yeterli bir süre değildi. Sonuç olarak, bu yeni düzenleme ile iptal edilen hatlar ile mevcutta tek biletlik bir ulaşım maliyeti, 75. Dakikada gerçekleşen transfer ücretsiz olsa dahi en az artı bir bilete daha neden olacak. Metro sistemine entegre tüm ring servislerinin ücretsiz olması gerekiyor.

      4- İptal edilen 32 hattın yerine metro hattının kullanılması daha fazla zaman kaybına ve ulaşım harcamasına neden olacak. (örneğin, Batıkent – Odtü, Fatih- Sincan- Beytepe)Metro hatları güzergahındaki trafik sorununun kaynağı (gereğinden fazla) özel araç kullanımı iken özel araç kullanımının azaltılmasına ilişkin hiçbir düzenleme yapılmaması esas sorundur.

          DAHA FAZLA