Gazeteci Attila Aşut'a 61. meslek yılında ödül

Gazeteci Attila Aşut'a 61. meslek yılında ödül

Gazeteci, yazar ve siyasetçi Attila Aşut’a memleketi Trabzon’da, meslek yaşamının 61. yılı dolayısıyla iki günlük saygı etkinliği düzenlendi. Trabzon Hentbol Sevenler Derneği ve  Ruhi Türkyılmaz Sanat Evi’nin düzenleyiciliğinde gerçekleştirilen etkinliklere Trabzon halkı yoğun ilgi gösterdi.

İleri Haber

“Attila Aşut: Basında, Yazında, Siyasette 61 Yıllık Emek” başlıklı etkinliklerin Ruhi Türkyılmaz Sanat Evi’nde gerçekleştirilen ilk gününde Aşut’un basın yaşamı, siyasal savaşımı ve şiir emeği konularında konuşmalar yapıldı.

Etkinliğin ilk konuşmasını yapan gazeteci Ergun Ata, Attila Aşut’un basın yaşamı hakkındaki ayrıntılı sunumu ile dinleyicileri bilgilendirdi.

ATTİLA AŞUT, GAZETECİLİK DERSİ OLARAK OKUTULMALI’

Aşut’un gazetecilik hayatından çeşitli anekdotlar aktaran gazeteci Ergun Ata, geçmişteki gazetecilik ile bugünün gazeteciliğini karşılaştırarak, “Aşut’un hayatının gazetecilik dersi olarak okutulması gerektiğini” belirtti.

Attila Aşut’un siyasal savaşımı ile ilgili olarak söz alan sosyalist siyasetçi Süleyman Hacıbektaşoğlu, Aşut’un Trabzon Devrim Ocağı’ndan Türkiye İşçi Partisi’ne ve oradan da Türkiye Komünist Partisi’ne uzanan yolculuğunu, dönemin toplumsal gelişmeleri çerçevesinde aktardı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Trabzon İl Başkanlığı da yapan Aşut’un TİP’deki mücadelesini anlatan Hacıbektaşoğlu, “TİP’i tartışmak, Türkiye’de sosyalist mücadelenin stratejisini ve Türkiye Devrimi’ni tartışmaktır. Belki bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz şey de budur” şeklinde konuştu.

Şair Ömer Turan ise Attila Aşut’un şair ve edebiyatçı kimliği hakkında yaptığı konuşmada, Aşut’un “Acının Külrengi” isimli şiir kitabına değinerek, “Attila Aşut’un şiir dili süssüz ve yalındır. Dize kuruluşu ve şiirsel dekoruyla Garip’e, içerik ve düşünce aktarımıyla Toplumsal Gerçekçilik’e yakın dursa da o hiçbir akımın iz sürücüsü olmadı. Siyasi şiirler yazdı ama slogan atmadı. Çünkü şiirin estetik öz dilini özümseyerek, ses ile duygu yumuşaklığının eşitlendiği bir poetik yapıyı benimsedi” dedi.

“Attila Aşut Kazısı” başlığıyla gerçekleştirilen görsel sunumun ve müzik dinletisinin ardından etkinliğin ilk günü sona erdi.

TİP GÜCÜNÜ DEVRİMCİLERİN BİRLİĞİNDEN ALMIŞTIR’

Etkinliğin ikinci gününde Trabzon Sanat Evi’nde bir konuşma gerçekleştiren Attila Aşut, “Ben size bugün 1960’lı yıllardaki Türkiye İşçi Partisi (TİP) deneyimimizden yola çıkarak bazı şeyler söylemek istiyorum. Çünkü Türkiye İşçi Partisi’ni çok önemsiyorum. Bugün belki de gereksindiğimiz parti modeli odur. TİP geçmişte sosyalist mücadelemizin çatı örgütü olmuştur. CHP dışında kalan bütün devrimci akımların bir arada, el ele kol kola yürüdüğü örgüt olmuştur ve gücünü de bu birliktelikten almıştır” şeklinde konuşarak, TİP’in iyi irdelenmesine ihtiyaç olduğunu ve bu tarihsel deneyimden sonuçlar çıkarılması gerektiğini belirtti.

Aşut’un soruları yanıtlamasının ardından ödül törenine geçildi.

Attila Aşut’a saygı etkinliğinin düzenleyicilerinden Trabzon Hentbol Sevenler Derneği’ni temsilen konuşan Barış Hakan Karayavuz, “Dernek olarak Trabzon’un belleğinde iz bırakan etkinlikler içerisinde olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu ödülü Attila Aşut’a Trabzon’un kültürel belleğine armağan olarak sunuyoruz” dedi. Ödülü Aşut’a Trabzonspor’un eski başkanlarından Ahmet Celal Ataman sundu.

DAHA FAZLA