FT: Erdoğan Kürt oylarını engellemekle suçlanıyor

FT: Erdoğan Kürt oylarını engellemekle suçlanıyor

Özellikle HDP’nin oylarının yüksek olduğu illerde alınan sandık taşıma kararı Financial Times gazetesinde yer aldı.

İngiliz Financial Times gazetesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 19 ilde sandık taşıma ve birleştirme kararına ilişkin bir haber yayımladı.

Muhabir Laura Pitel imzalı haberde, Diyarbakır'ın Dadaş Ağılı köyündeki seçmenlere sandık taşıma ve birleştirme kararına ilişkin görüşleri soruluyor.

İsmini vermeden gazeteye konuşan bir kadın, "Kürt partisini desteklediğimiz için bu oldu" diyor. "Yaşlıların ve hastaların oy vermeye gidememesini umuyorlar."

Haberde, sandıkların taşındığı illerde HDP'nin yüksek oranda oy aldığı da hatırlatılıyor.

HDP'nin yüzde 10'luk barajı aşarak TBMM'ye girmesi halinde, AKP'nin Meclis'teki çoğunluğu kaybedebileceği de vurgulanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "HDP'nin baraj altında kalması, bizim daha iyi bir noktaya gelmemiz demektir" sözlerini sarfettiği bir video kaydının ortaya çıktığı da haberde kaydediliyor.

‘YÜZDE 10 KAYITLI OY İÇİN YÜZDE 15 ALMALIYIZ’

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, haber şöyle devam ediyor:

"HDP'li yetkililer onları yüzde 10'un üzerine taşıyacak desteğe sahip olduklarına inanıyorlar. Ancak oylarını azaltmak için hükümetin el altından işler çevireceğinden korkuyorlar."

HDP'nin Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Camcı, "Kayıtlı yüzde 10'luk oyumuzun olması için, yüzde 15 oranında oy almamız gerektiğine inanıyoruz" diyor.

‘DÜŞMANIMIN DÜŞMANI DOSTUMDUR’

Haberde, Kürtlerin geleneksel olarak Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) düşmanca algıladıkları, ancak seçimlerin 2. tura kalması halinde oylarını Muharrem İnce'ye verebilecekleri kaydediliyor.

Faruk Yılmaz "Muharrem İnce'ye güvenmiyorum" diyor. "Ama düşmanımın düşmanı dostumdur."