Fransa işçisi, memuru, öğrencisiyle sokakta: ‘Bu ikinci 68!’

Fransa işçisi, memuru, öğrencisiyle sokakta: ‘Bu ikinci 68!’

Fransa’da işçiler, memurlar, demiryolu çalışanları, emekliler üniversite öğrencileri hükümetin ekonomi politikalarına karşı sokağa döküldü. Eylemler hakkında "Bu ikinci 68" deniliyor.

Demiryolu işçilerinin statüsünü değiştiren, memur sayısını azaltan, emekli ücretlerini düşüren reforma karşı grev kararı alan 7 büyük sendika konfederasyonu, Fransa’nın dört bir yanında adeta hayatı felç etti. Tren, uçak, metro seferleri aksadı, okullarda eğitim verilemedi, hastanelerde, bakımevlerinde, bakanlık binalarında kamu hizmetleri görülemedi. Eyleme emekli memurlar ve öğrenciler de destek verdi.

Kamu görevlilerindeki yedi temsilci sendikanın ( CGT, FO, FSU, CFTC, Solidaires, FA-FP ve CFE-CGC) çağrısı üzerine, tüm Fransa'da Çarşamba akşamından itibaren başlayan grevde, demiryolu işçileri özellikle başkent Paris’te hayatı felç etti. Fransa Demiryolu İdaresi (SNCF) çalışanları grevlerini 3 ay boyunca, haftada 2 gün sürdürecek.

Ülkenin birçok kentinde eylemlere katılan öğrenciler, hükümetin liseyi bitirme ve üniversiteye giriş konularında getirdiği değişiklikleri protesto için tüm öğrencilere sokaklara çıkma çağrısında bulundu. Öğrenci ve gençler destek için sokağa çıktı.

EYLEMLER ÜLKE GENELİNE YAYILDI

Grev kararına destek vermek için eylemler ülke genelinde düzenlendi. Polis, gösterilere 200 bin insanın katıldığını açıkladı. Başkent Paris’te iki koldan başlayan yürüyüş Bastille Meydanı’na aktı. Nantes, Marsilya, Strasbourg, Lyon ve Bordeaux kentleri başta olmak üzere tüm kentlerde yürüyüş düzenlendi. Paris’te Nation Meydanı’ndan başlayan yürüyüş ile Nantes gösterilerinde genler ve polis arasında yer yer çatışmalar yaşandı. Nantes kentinde 7 kişi gözaltına alındı.

ÜNİVERSİTELERDE İŞGAL EYLEMLERİ

Grev ve eylemler nedeniyle Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nin başkentin farklı bölgelerindeki 4, Lyon Üniversitesi'nde de Berges du Rhone kampüsü kapatıldı.

Montpellier Paul-Valery ve Toulouse Jean-Jaures üniversitelerinde eğitime pazartesi gününe kadar ara verildiği, Lille şehrinde ise girişlerin bariyerler ve çöp konteynerleri ile kapatılması sonucu Lille Siyasal Bilimler Üniversitesi'nin tamamen işgal edildiği belirtildi.

SENDİKALAR: ‘İKİNCİ 68’

Sendikalar, Fransa’da 1968 direnişinin 50’inci yıldönümünde başlayan grevleri, “İkinci 68 baharı” olarak tanımlayarak grevlerin genel bir huzursuzluğun ve öfkenin sokağa yansıması olduğunu ve bahar ayları boyunca devam etmesi için çalışacaklarını dile getirdi.

İnşaat ve yol tamir malzemelerinden oluşturulan barikatlarla okullara giriş ve çıkışların kapatıldığı belirtilen Le Figaro'nun haberinde, bir öğrencinin, "Durum tıpkı 1968 gibi. Kimse gidişattan memnun değil. 68 olayları da öğrenciler tarafından başlatıldı" ifadesine yer verildi.

HALK 'KEMER SIKMA' POLİTİKALARINA KARŞI SOKAĞA DÖKÜLDÜ 

Hükümetin yeni kamu reformuyla demiryolu çalışanlarının statüsünü yeniden düzenleyen reform paketi, kamuda kemer sıkmayı, 2020 yılına kadar 120 bin memurun işten çıkarılmasını, kamu sisteminin yeniden yapılandırılmasını, emekli ücretlerinin azaltılmasını ve ödedikleri vergilerin artırılmasını öngörüyor.

Sendikalar, bu reformdan vazgeçilmesini talep ederken, hükümet ise paketi geçirmekte kararlı oldukları yanıtını veriyor.