Erdoğan'a yeni köşk için yasa delindi

Erdoğan'a yeni köşk için yasa delindi

Erdoğan'ın “Sahilleri betona çevirme gayretinde olanlar var” diyerek şikayet ettiği gün, hükümetin yeni bir 'torba öneriyi' meclise sunduğu öğrenildi. Cumhurbaşkanı'na yeni köşk için, Kıyı Yasası'nın kısıtlayıcı hükümleri uygulanmayacak.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni köşkünün inşası için hükümet tarafından Meclis'e bir 'torba teklif' sunuldu. Teklife göre, Bitlis’in Van Gölü kıyısındaki Ahlat ilçesine yapılacak köşk inşa edilirken, Kıyı Yasası’nın köşkün yapımına engel olan yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümleri uygulanmayacak. Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre köşkün yeri, öneriye eklenen krokiye de "köşk yeri" olarak geçti.

TORBA TEKLİFLE MUAFİYET GETİRİLDİ

Meclis'e sunulan teklifle, birçok kıyı ve sahil şeridi yapılaşmaya açılacak. Rize, Bitlis-Ahlat ile İzmir Çandarlı ve Rize İyidere limanlarında inşa edilecek yapılar için Kıyı Yasası hükümleri uygulanmayacak. Önerinin gerekçesi ise “Rize ve Bitlis’in Ahlat ilçesinin topografik yapısı nedeniyle yerleşilebilir alanların kısıtlı olması, özellikle yükseköğretim ve resmi kurum alanlarının yerleşebileceği alternatif alan bulunmaması” olarak gösterildi.

Van Gölü kıyısında bulunan Ahlat’a yapılacak yeni köşk de Kıyı Yasası’ndan muaf olacak. 

KIYI YASASI YAPILAŞMAYI AÇIKÇA YASAKLIYOR

Kıyı Yasası’na göre,“Kıyı herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez” deniliyor.

Ayrıca kıyılara moloz, toprak dökülemeyeceği de belirtiliyor. Öneri ile köşk inşa edilirken bu kurallara da uyulmasına gerek olmayacak. Kıyıyı değiştirecek boyutta kazı da yapılabilecek, kum, çakıl vs. de alınabilecek. 

Erdoğan dün Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, “Deniz kenarlarını, orman alanlarını betona çevirme gayretinde olanlar var. Çevre ve Şehircilik Bakanı’ma da söylüyorum kimsenin gözünün yaşına bakmayacaksın yıkmaksa yıkacağız” demişti.