Ebola'dan ölenlerin sayısı artıyor

Ebola'dan ölenlerin sayısı artıyor

Ebola'yla ilgili kırmızı alarm verildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Ebola vakası hızla artıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yeni bir Ebola vak'asının daha hayatını kaybettiği duyuruldu. Bakanlık açıklamasında ayrıca, yeni ölümle birlikle ülkenin kuzeybatısında Ebola nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 26’ya yükseldiğini duyurdu.

Dört yeni ebola vakasının kayıtlara geçtiği kaydedilen açıklamada, bölgede toplamda 21'i kesin, 21'inin olası 4’ünün ise şüpheli Ebola vakası olmak üzere 46 hemorajik ateş vakasının tespit edildiği aktarıldı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Joseph Kabila da dün ülkenin Ekvator bölgesindeki ebolaya ilişkin son durumu ele almak üzere kabine toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, vakalara hızlıca müdahale edilmesi yönünde en az 4 milyon dolar olan maddi katkıların arttırılmasına karar verildi.

Ebola'dan etkilenen bölgeler ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi ve salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerine bakım sağlanması kararı alındı.

EBOLA NEDİR?

Ebola virus hastalığı (EVH); viral kanamalı ateşlerden bir tanesidir, vücutta akut başlangıçlı yüksek ateş ve gastrointestinal kanamalarla seyreden bir enfeksiyon hastalığı şeklinde karşımıza çıkar. EVH insanlarda genellikle ağır ve ölümcül seyreder. Salgın sırasında ölüm oranı %90’lara ulaşır.

Ebola virus ilk defa 1976’da Ebola nehri yanındaki o zamanki ismiyle Zaire, şu anki ismiyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde izole edilmiştir. Daha sonra zaman zaman Afrika’da salgınlar görülmüştür. Batı Afrika’da Mart 2014’de başlayan Ebola virus (EV) salgınında 4 Ağustos 2014 itibarı ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 932’si ölümle sonuçlanan 1711 olgu (ölüm oranı %55-60) tanımlanmıştır. Bu salgın Batı Afrika’da bugüne kadar saptanan en büyük salgındır. Bu salgın Gine, Liberya ve Sierra Leone’yi etkilemektedir anca Nijerya’da da EVH’li olgu tanımlanmıştır.

Ebola virus; Filovirus ailesi içindeki Ebolavirus cinsi içinde bulunan bir RNA virusudur. Ebolavirus cinsi içinde de beş tür vardır:

Zaire ebolavirus (ZEV)
Sudan ebolavirus (SEV)
Tai Forest (Ivory Coast) ebolavirus (TFEV)
Bundibugyo ebolavirus (BEV)
Reston ebolavirus (REV)
Bu beş türden bugüne kadar ilk dördü; Afrika’da insanlarda büyük salgınlara yol açmışlardır. REV’in Filipinler ve Çin Halk Cumhuriyeti’nde insanları enfekte ettiği saptanmış ancak bugüne kadar REV kaynaklı bir hastalık ya da ölüm rapor edilmemiştir.

EBOLA NASIL BULAŞIR?

Bulaşma: Ebola Virus(EV)’nin doğal konağı henüz bilinmemektedir. Ancak yapılan çalışmalarda EV’nin hayvanlardan insana geçtiği düşünülmektedir. Afrika’da yağmur ormanlarında hasta veya ölmüş şempanze, goril, yarasa, maymun, antilop ve kirpilerden EV saptanmıştır. EV ile infekte bir hayvanın kanı, çeşitli salgıları veya organları ile temas edildiğinde; bütünlüğü bozulmuş deri (çatlaklar, çizikler) ve mukozalardan virus insana bulaşmaktadır. İnkübasyon periyodu ortalama 8-10 (2-21) gündür.