Duvarların öteki tarafını merak edenlere: Bu Kitabın Ortasında Duvar Var

Duvarların öteki tarafını merak edenlere: Bu Kitabın Ortasında Duvar Var

"Ünlü çocuk yazarı Jon Agee, çocuklar için önyargıyı muhteşem bir bakış açısıyla onlara anlatıyor. Aynı zamanda vermek istediği başka mesajlar da var. Duvarların öteki tarafını her zaman sorgulamamız gerektiği, hiçbir şeyin aslında göründüğü gibi olmayabileceği ve bulunduğumuz noktanın her zaman sandığımız gibi güvenilir olmayabileceği gibi."

Umut Dağlar

Önyargıları bir zırh gibi kuşandığımız şu zamanlarda, çocuklarımız da elbette bundan payını alıyor. Biz yetişkinler farkında olalım veya olmayalım onlara okuduğumuz kitaplar, medya, çevrelerinden duydukları birkaç kelime, hal ve hareketlerimiz vb. birçok etken çocukların da zaman içerisinde önyargılı bireyler olarak var olmasına neden oluyor.  Zaman zaman önyargı biz yetişkinlerin işini kolaylaştırır hatta çoğu zaman da çocuklarımızı korur. Fakat bunun ayarını tutturmak bizler için zorken çocuklar için hiç kolay değil. Farklılıklara saygılı, önyargısız, sorgulayan ve sağlıklı çocuklar yetiştirmek içinse her zamankinden daha fazla çaba harcamamız gerekiyor.

“Bu Kitabın Ortasında Duvar Var”  ise çocuklarımız için önyargısız bir bakış açısı yaratmaya çalışıyor. 2018 yılının son kitabı olan bu eser, çizimleriyle ve karakterleriyle duvarları yıkacak cinsten. Kitabın ortasında gerçekten bir duvar var. Bu duvar kitabın bir tarafını öteki tarafından koruyor. Kitabın bir tarafı diğerinden daha güvenli, çünkü kitabın öteki tarafında kocaman bir dev var. Aynı zamanda bir sürü korkutucu hayvan var. Olur da kitabın o tarafında olursa kahramanımızın zarar göreceği kesin. En azından duvarın bu tarafında olduğu için öyle düşünüyor. Fakat o da ne! Sular yükseliyor.  Kitabın güvenli tarafında böyle şeylerin olmaması gerekirken bir el çekip alıveriyor kahramanımızı “güvensiz” tarafa. Karşısında kocaman bir dev var şimdi. Evet, duvarın güvensiz sandığı tarafında kalıveriyor kahramanımız. Fakat bu işte bir gariplik var… O kocaman dev aslında hiç de korkunç ve kötü bir dev değil. İyi bir dev ve kahkahalar atıyor. Hatta duvarın güvensiz sandığı tarafı çok eğlenceli bir yer! Şaşkınlıktan ağzı açık kalan kahramanımız komik devin peşine takılıyor. Duvarın öteki tarafına yani “güvensiz” zannettiği tarafa doğru…

Ünlü çocuk yazarı Jon Agee, çocuklar için önyargıyı muhteşem bir bakış açısıyla onlara anlatıyor. Aynı zamanda vermek istediği başka mesajlar da var. Duvarların öteki tarafını her zaman sorgulamamız gerektiği, hiçbir şeyin aslında göründüğü gibi olmayabileceği ve bulunduğumuz noktanın her zaman sandığımız gibi güvenilir olmayabileceği gibi.

“Bu Kitabın Ortasında Duvar Var” 2019 yılına duvarları yıkmak için geliyor. Kitabımız duvarları yıkarken aslında çocukları, bahsettiğimiz gibi, önyargı ile tanıştırıyor. Bu tanışmayla birlikte duvarların öteki taraflarını merak eden, sorgulayan ve bulunduğu taraf için de düşünen çocuklar yaratmak istiyor. Bugüne kadar kitaplarda iyi bir deve rastlamamış olabiliriz fakat bunu duvarın öteki tarafına geçmeden bilemeyiz. Farklılıkları kabullenen, merak eden, sorgulayan ve cesaretli çocuklar için…

KÜNYE: Yazar ve Çizer: Jon Agee, Çevirmen: Emre Ülgen Dal, Yayınevi: Domingo Yayınevi, Yaş: 4+, Aralık 2018

 

DAHA FAZLA