Duterte'den taciz savunması: 'İkimizin de hoşuna gitti'

Duterte'den taciz savunması: 'İkimizin de hoşuna gitti'

Bir kadını 'ısrar ederek' dudağından öptüğü için tepki toplayan devlet başkanı eleştirilere cevap verdi: Herkesin hoşuna gitti!

Güney Kore ziyareti sırasında yanına çağırdığı Filipinli bir kadını ‘ısrar ederek’ dudağından öptüğü için tepki toplayan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, özellikle kadın hakları örgütlerinden gelen eleştirilere yanıt verdi. “İkimizin de hoşuna gitti” diyen Duterte, ‘kadınların yeterince imza toplaması halinde istifa edeceğini’ söyledi.

Duterte, Güney Kore’nin başkenti Seul’de ülke dışında çalışan Filipinli işçilerle bir araya geldiği bir etkinlikte Bea Kim adlı kadını sahneye çağırmış ve hediye ettiği kitap ‘karşılığında’ kadını ısrar ederek dudaklarından öpmüştü.

‘HERKESİN HOŞUNA GİTTİ’

Güney Kore’den dönüşünde başkent Manila’da basın toplantısında konuşan Duterte eylemini savunarak, “İkimizin de hoşuna gitti. Bu bir eğlence endüstrisi işi. Herkesin hoşuna gitti” dedi. 73 yaşındaki Filipinli lider olayla ilgili olarak, “Eğer kötü niyetli olsaydım bunu halkın önünde yapmazdım” ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı olmadan önce uzun yıllar Davao kentinin belediye başkanı olan Duterte, “Belediye başkanlığı günlerimdeki kampanyalarımda oradaki tüm kadınları dudaktan öptüm. Sorun, beni tanımamanız” diye konuştu. Sputnik'in haberine göre davranışının ‘doğal’ olduğunu savunan Duterte olay nedeniyle kızlarından çekindiğini ise şu sözlerle ifade etti: “Siz kadınlar, onlara (kızlarıma) bunun doğal bir şey olduğunu anlatmam konusunda yardım etseniz iyi olur.” ifadelerini kullandı.

SİCİLİ KABARIK

Duterte’nin tepki çeken davranış ve açıklamalar konusunda sicili kabarık, geçmişte de kadınlar hakkında cinsiyetçi ve aşağılayıcı ifadeler kullanmıştı.

Duterte, uyuşturucu bağımlılarının öldürülmeyi hakkettiğini savunuyor. Şubat ayında askerlere yaptığı bir konuşmada komünist kadın isyancıları ‘vajinalarından vurmalarını’ isteyen Duterte, bu ay başında da ‘yabancı kadınları sahip oldukları acayip koku’ nedeniyle sevmediğini ancak ‘güzel kokulu Filipinli kadınlara sadık olduğunu’ söylemişti.

Duterte’nin en tartışma yaratan açıklamalarından biri de 2016’da seçim kampanyası sırasında, 1989’da Davao’daki rehin alma olayında öldürülen Avustralyalı misyoner Jacqueline Hamill’e karşı yapılan toplu tecavüz eylemine ‘katılamamaktan pişman olduğunu’ söylemesiydi.