Dünyada 150 milyon çocuk yetersiz besleniyor

Dünyada 150 milyon çocuk yetersiz besleniyor

Öğretim üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Meltem Akın Dikleli, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 150 milyon çocuğun kronik beslenme yetersizliği yaşadığını belirtti.

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Meltem Akın Dikleli, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada 150 milyon çocuğun kronik beslenme yetersizliği yaşadığına dikkat çekti.

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Ataköy Yerleşkesinde bulunan Akıngüç Oditoryumu'nda çocuk sağlığı ve beslenmesinin ele alındığı 'Kültür'de Beslenme Günleri'nde konuşan Dr. Dikleli, "Dünyada 5 yaş altındaki çocukların yarısını beslenme probleminden dolayı kaybediyoruz. Bunun çözümü ise bireyi bütün yaşamı boyunca takip etmekten geçiyor" dedi.

'BESLENME PROBLEMİ TÜM TOPLUMU ETKİLİYOR'

Çocukların toplumların geleceği olduğundan hareketle onların sağlığının önemine dikkat çeken İstanbul Kültür Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Meltem Akın Dikleli, "Bizler, sağlık profesyonelleri olarak çocukların sağlığıyla yakından ilgilenmek durumundayız. Dünya Sağlık Örgütü diyor ki; tüm dünyada beslenme yetersizliği problemimiz var. Bu problem, dünyadaki tüm toplulukları etkiliyor. Bu problemden kendini kurtarabilen hiçbir toplum yok. Ama beslenme bozuklukları çok geniş bir yelpazeden ibaret" diye konuştu.

'YAKLAŞIK 150 MİLYON ÇOCUK KRONİK BESLENME YETERSİZLİĞİ YAŞIYOR'

Dünya Sağlık Örgütü tarafından beslenme yetersizliğinin üç gruba ayrıldığını ifade eden Dr. Meltem Akın Dikleli, "Temelde şişmanlık, bodurluk, açlık olarak gruplandırılıyor. Şu an bu problemlerden sayısal olarak en fazla görünen bodurluk. Dünyada yaklaşık 150 milyon çocuk kronik bir beslenme yetersizliği yaşıyor. 40 milyon kadar çocuk ideal kilosunun üzerinde ya da obez. 40 milyon çok dramatik bir sayı. 5 yaş altındaki çocuklarımızın yarısını beslenme probleminden dolayı kaybediyoruz. Bu ölüm nedenleri arasında. Bu çocukların ilerleyen yaşlarında sağlık problemlerini beraberinde getireceği anlamına geliyor. Ne gibi problemler bunlar? Diyabet, kanserler, beslenmenin yakından ilişkili olduğu pek çok hastalık dünyaya yük olarak gelecek demektir. Zaten halihazırda da bu durumu yaşıyoruz" dedi.

DAHA FAZLA