Demokrat Çevre Mühendisleri seçimlere hazır

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin 31 Ocak'ta yapılacak seçimlerine Mavi Liste ile girecek Demokrat Çevre Mühendisleri, liste liste yıl yıl çalışıyor. AKP'nin TMMOB'u ele geçirmeye çalıştığının bilincinde seçimlere hazırlanan mühendisler seçimi kazandıklarında ‘Rant için değil halk için mühendislik’ anlayışıyla hareket etmeye devam edeceklerini belirtiyor.

Rıfat Doğan - İleri Haber

3300 üyesi bulunan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi'nin bu haftasonu 31 Ocak'ta yapacağı 11. Olağan Genel Kurul Seçimi için hazırlanan Demokrat Çevre Mühendisleri, gece gündüz çalışıyor. AKP'ya yakın grup olarak nitelenen Meslekte Birlik Grubu'nun seçimi kazanması durumunda AKP'nin TMMOB'a yönelik operasyonlarının hız kazanacağını belirten mevcut yönetim, buna karşı kamu adına mücadele verecek bir anlayış için aday olduklarını ifade ediyorlar. 

ÇMO İstanbul Şubesi'nin 11. Olağan Genel Kurulu 30 Ocak Cumartesi günü Karaköy'de bulunan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde başlayacak ve 31 Ocak Pazar günü Taksim'de ÇMO istanbul Şubesi'nde yapılacak seçimlerle sona erecek. Seçimden iki gün önce mevcut Şube Yönetim Kurulu üyesi Akan Çelik ve Kübra Ayçiçek ile son hazırlıkları ve kazanmaları durumunda önümüzdeki dönem mücadele programlarını konuştuk.

LİSTELER ÜZERİNDE YIL YIL ÇALIŞIYORUZ    

Seçimlere iki gün kaldı. Nasıl gidiyor hazırlıklar?

Akan Çelik: Sosyal medya ve 20-25 kişilik bir arama ekibimiz var onlar listeler üzerinden arkadaşlarımızı arıyor. Bu konuda yoğun çalışıyoruz. İnsanları mezuniyet yılına göre arıyoruz, örneğin birimiz  84 mezunu arkadaşımızı, bir diğerimiz  90 mezunu olan arkadaşımızı arıyor. Deyim yerindeyse yıl yıl çalışıyoruz. Biz Mavi Liste olarak adlandırılan Demokrat Çevre Mühendisleri grubunun geleneğinin bir devamıyız. Dolaysıyla eski çalışmalarımıza dayanarak devam ediyoruz. 

Seçimlere geçen yıl 800'e yakın bir katılım olmuştu. Bu yıl artmasını bekliyoruz. Geçen yıl iki sağ liste vardı. Bu yıl daha fazla ağırlık veriyoruz. Şuanda iyi gidiyoruz. 

Demokrat Çevre Mühendisleri'nin olduğu Mavi Liste.

AKP'YE YAKIN GRUBUN ÇALIŞMALARI DA VAR

Karşınızda kimler var? 

Karşımızda 3 dönemdir bizle yarışan Meslekte Birlik diye bir grup var. Rant projelerine destek veren sağ bir grup. Örneğin nükleeri bir kalkınma projesi olarak gören bir anlayış. 

AKP'ye yakın mı? 

AKP'ya yakın. 

Kübra Ayçiçek: Yeni Akit tarafından bunlara destek açıklaması yapıldı. Onlar da "Yeşil Yol tabi yapılsın", "3. Havalimanı'nı istemeyenler bu ülkenin kalkınmasını istemeyenler" şeklinde propaganda yapıyorlar. Grupta hükümetin açıklamalarıyla çelişecek sözler söylemeyecek çok sayıda kişi var. "Yeni Türkiye" söylemini benimsemiş durumdalar. Sürekli insanlara mail atarak oy istiyorlar. Bu konuda onlar da sıkı çalışıyor. 

BU YIL YARIŞ ZORLU GEÇECEK 

Akan Çelik: Eskiden acaba alabilir miyiz? noktasındaydılar, bu yıl daha yoğun çalışıyorlar. Örneğin Adana'daki seçimlerde tek liste çıkıyorduk. Onlar bir liste çıkardı. Ankara'da bir liste çıkardılar. Topyekün bir kampanya var. Torba yasayla zaten TMMOB'un örgütlülüğünü kırmak istiyorlar, öte tarafta bu gibi gruplar üzerinden ele geçirmek gibi bir amaçları hedefleri var.

MEVCUT YÖNETİM: KAMUDAN VE BİLİMDEN YANA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR  

Siz İstanbul'da ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Karşı olduğunuz projeler hangileri? 

Her çalışmaya dair bir raporumuz var. Yine her projeye ilişkin alana giderek bir keşif yapıyoruz ve o elde ettiğimiz verileri teknik bir raporla birleştirip, basın kanalıyla basın açıklaması yaparak kamuoyuyla paylaşıyoruz. 3. Havalimanı, 3. Köprü  gibi projelere karşı çıkıyoruz. 3. Havalimanı'nın gerekliliği, ihtiyacı ve yer konusunda itirazlarımız var. Su kaynaklarını besleyen havzanın ortasına yapıldı. 3. Köprü aynı şekilde, o bölgelere çevre yollarıyla birlikte ranta açılacak. 2. Köprü yapılmadan önceki haritaya yapıldıktan sonraki haline bakın. Tablo ortada. Zaten böyle giderse 4. 5. köprü gündeme gelecek. Biz burada ranta karşı çıkıyoruz, kamu adına...

YEŞİL YOL RAPORU AÇIKLANACAK, BİLİM KURULU OLUŞTURULACAK

Seçimleri kazanırsanız, önünüzde nasıl bir çalışma mücadele programı olacak? 

Kübra Ayçiçek: Yeşil Yol ile ilgili raporumuzu açıklayacağız. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Teknik destek anlamında bir rapor olacak. Kazanılan davalar var. Devam edenler var. İş makinaları kar nedeniyle durmuş durumda ama biz yazında olabilecek bir çalışmaya karşı bu raporu sunarak yetkilileri uyaracağız. Yeşil Yol'un geçtiği noktalarda fauna floraya nasıl zarar verdiğini bu raporla açıklayacağız. Buralarda uluslararası sözleşmelere aykırı davranıyorlar çünkü orada bu sözleşmelerle korunan türler var. Raporu gösterip "bu imzaladığınız uluslararası sözleşmelere uyun" diyeceğiz. 

Bilim kurulu kuracağız. Çevre mühendisi akademisyenlerden oluşacak. Aynı zamanda çevre bilimiyle ilişkili olan biyologlarla çalışacağız. Örneğin kurulumuzda bir kuş gözlemcisi olacak. Burada derdimiz çevre mühendisinin yanında diğer dallarda destek verebilecek bir uzmanın olması. Bir projeye bakarken sosyologa da ihtiyacımız oluyor. Ya da iktisatçıya da oluyor. Bunların katkıları o raporu ayrıca zenginleştireceği için onları bir araya getirmek isityoruz. İki dönemdir ısrarla söylüyoruz bilimsel temele dayanmayan hiçbir muhalifliğimiz olmadı. Buna devam etmek için hocalarımızla birlikte çalışmalarımızı kamusal alana yaymak için onların değerli bilgilerinden de yararlanmak için bu projeyi hayata geçireceğiz. Örneğin TÜBİTAK kafasına göre rapor hazırlayamayacak. Biz o raporun öyle hazırlanmayacağını bu bilim kurulunun çalışmasıyla göstereceğiz. Kamuoyuna bizim bilirkişilerimiz bunlardır diyeceğiz. 

MÜHENDİSLERİN SOSYAL GÜVENCELERİ İÇİN GİRİŞİMLER HIZLANACAK 

Akan Çelik: TMMOB ile SGK arasında imzalanmış bir protokol var ama uygulamaya geçmiyor. Her yıl aralık ayında TMMOB mühendisler için asgari ücret orannı belirliyor. Nasıl işçilerin asgari ücretini belirleyen bir komisyon varsa TMMOB ile birlikte SGK da asgari ücret oranını belirliyor. Biz de asgari ücret konusunda imzalanan bu protokolün hayata geçirilmesi için mücadele ediyoruz. Bu yıl için brüt 3300 TL olarak belirlendi. TMMOB bu ücretlerin yatıp yatmadığını kontrol ederken SGK da bu sigortaların yatıp yatmadığını kontrol edecek. Bu şekilde çift taraflı bir sorumluluk var. Ancak yasal bir dayanağı olmadığı için bağlayıcılığı yok. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Olumlu dönüşler aldık. Bazı firmalar belirlenen asgari ücret dışında mühendis çalıştırmadıklarına dair bize yazı yazdı. Bizim amacımız mühendisin o belirlenen maaşı da alması. Bu prokolün bir bağlayıcılığının olması için girişimlerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. 

'RANT İÇİN DEĞİL HALK İÇİN MÜHENDİSLİK'  

Demorat Çevre Mühendisleri Grubu amaçlarını ayrıca şu açıklamayla paylaştı:

"Çevre Mühendisleri Odası’nın geleneği olan; emek, bilim, demokrasi ve ekoloji yanlısı tavrı sürdürmek, ‘Rant için değil halk için mühendislik’ anlayışıyla mühendislik etiğini savunmak, birlikte üretip birlikte yönetmek için: Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yönetimine tekrar talibiz."

Validebağ'dan Cerattpe'ye Demorat Çevre Mühendisleri Grubu'na destek videosu da hazırlandı.

İşte o video: 

DAHA FAZLA