Darbe çağrısı yapan faşist vekil tutuklandı

Darbe çağrısı yapan faşist vekil tutuklandı

Yaptığı ırkçı ve anti-komünist eylemlerle gündeme gelen faşist parti, tartışılan isim gündemine dair de tepki çeken bir çağrı yaptı.

Yunan Meclisi'nde ırkçı Altın Şafak Milletvekili Konstantinos Barbarusis, Makedonya’yla yaşanan isim sorununa ilişkin Meclis Genel Kurulu'nda "Orduyu göreve çağırıyorum" dedi.

Yunanistan ve Makedonya hükümetleri arasında üzerinde uzlaşmaya varılan isim sorunu mutabakatına ilişkin Meclis Genel Kurulu'nda darbe çağrısı yapan Barbarusis, "Orduyu, bu ihaneti durdurmak amacıyla, Başbakan Aleksis Çipras, (Savunma Bakanı) Panos Kammenos ve Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'u tutuklayarak antlarını yerine getirmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

Barbarusis’in açıklamalarının ardından mecliste tansiyon yükselirken, SYRIZA'lı vekillerin de tepkisine yol açtı.

‘DARBEYE AÇIK DAVET’

Meclis grup başkanlarını olağanüstü toplantıya çağıran Meclis Başkanı Nikos Vutsis, Barbarusis'in sözlerine ilişkin "Bu ifadeler darbeye açık bir davettir" ifadelerini kullandı. 

Vutsis, Altın Şafak Partisi'nin Atina ve Üsküp arasında imzalanacak anlaşma öncesinde şiddeti tırmandırmayı hedeflediğini savunarak, Altın Şafak'ın konuya ilişkin genel kurul toplantılarına katılımının yasaklanmasını teklif etti. Teklif, Altın Şafak haricindeki diğer tüm partilerin onayıyla kabul edilerek, partinin görüşmeler boyunca Genel Kurul'a katılımı engellendi. 

TUTUKLANDI

Açıklamaların ardından Barbarousis tutuklanırken hakkında da "vatana ihanet" iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Savcılıktan yapılan açıklamada, bu tür bir suçtan soruşturma açıldığı için, milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasında parlamentonun onayının gerekmediğini bildirildi.