Çürük yemek yedirdiler, haklarını vermediler, yetmedi işten çıkardılar!

Çürük yemek yedirdiler, haklarını vermediler, yetmedi işten çıkardılar!

Termokar fabrikasında sendikal mücadele verdikleri için işten çıkarılan 16 işçi, iş yerleri önünde direnişini sürdürüyor.

Berkay Necdet Sağol / @BerkaySagol

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyette olan Termokar fabrikasında sendika mücadelesi veren 16 işçi hiçbir tazminat ödenmeden 19 Nisan, 23 Nisan ve 24 Nisan tarihlerinde üç ayrı grup şeklinde işten çıkarıldı.

İşten çıkarıldıktan sonra hakları için fabrika önünde direnişe geçen işçiler İleri Haber'e açıklamalarda bulundu. İşten çıkarılan işçilerden E., "2017 yılının ilk ayında ben işe başladığımda diğer işçi arkadaşlarında ciddi sıkıntılarının olduğunu gördüm. Çay molasında, sigara molasında kendi aramızda konuştuğumuzda 'abi neden şikayetçisin?' dediğimde, 'gece vardiyasına geç yemekleri görürsün' şeklinde bir cevap aldım" dedi.

'YARIM DOMATES, YARIM SALATALIK, ÇÜRÜK ZEYTİN'

Gece vardiyasına geçtiğinde çıkan yemeği gördüğü zaman şaşırdığını belirten E., "Gece vardiyasına gelen işçilere yarım domates, yarım salatalık ve 4 tane çürük zeytini yemek olarak veriyorlar. Ama fabrikadaki tek sorun yemek değil. İşçi maaşlarında asgari ücret olan kısmı bankaya yatırıp geri kalan maaşı ve mesai ücretlerini elden yatırıyorlar. Bu sayede işçilerin sigorta primlerini en düşükten gösterip hem işçinin hakkını yiyorlar hem de vergiden kaçırıyorlar" diye konuştu.

'10 YILDIR ÇALIŞAN İŞÇİ ASGARİ ÜCRET ALIYOR'

Fabrikanın işçilere zam yapmadığını belirten E., "8-10 yıldır çalışan arkadaşlarla konuşuyoruz, hala asgari ücret aldığını söylüyor. Bu fabrikaya 10 yılını vermiş hala asgari ücretle çalışıyor, sigorta primi asgari ücret üzerinden yatıyor. İşçilere her yıl zam yapacağız diye söz verilmiş, her yıl farklı bahaneler üretilerek zam yapılmamış" şeklinde konuştu.

'YETKİ BAŞVURUSU YAPINCA ATILDIK'

DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası için yetki başvurusu yaptıktan sonra işten çıkarıldıklarını anlatan E., "Fabrika içinde sendikayı hızla örgütledikten sonra yetki başvurusu yaptık. İlk olarak 19 Nisan'da örgütlenmeyi yapan arkadaşları işten çıkardılar. Daha sonra 23 Nisan ve 24 Nisan'da diğer arkadaşlar işten çıkarıldı. O günden beri fabrika önünde direnişimiz devam ediyor" dedi.

'24 TL ZAM YAPTILAR'

İşten çıkarılan ve 6.5 aylık hamile olan kadın işçilerden H., işten çıkarılan diğer hamile arkadaşını da belirterek, "3 yıldır burada çalışıyoruz. İşten çıkarılmamızın asıl sebebi sendikaya üye olmamız ama işyeri farklı bir gerekçe sundu. Maaşlarımıza bu yıl sadece 24 TL zam yaptılar. Bu ay zaten içinde zaten ikimizde doğum iznine çıkacaktık" dedi.

'TEK KULLANIMLIK HATLA ARADILAR'

Konuşma ve duyma engeli olan işçinin de işten çıkarıldığını belirten H., "Aynı akşam ikişer dakika arayla beşimizi de 850'li numarayla yani tek kullanımlık hatla işten çıkardılar. Bizimle hiç görüşmediler. Sabah geldik kartımızı bastığımızda yetkisiz yazdığını gördük" ifadelerini kullandı.