Çok üzgün olduğumuzda neden boğazımızda bir yumru hissederiz?

Çok üzgün olduğumuzda neden boğazımızda bir yumru hissederiz?

Çok üzgün olduğumuzda, ağlamaya yakın zamanlarda gözyaşıyla birlikte bir de boğazda yumru hissi yaşarız. Peki bu yumrunun sorumlusu kim?

İnsan vücudunun psikolojik değişimlere fiziksel tepkiler verdiği bilinen bir gerçektir. Örneğin mutsuzluk anlarında fiziksel bir tepki olarak ağlama gelişirken çoğu zaman boğazda da bir yumru hissi yaşanır.

Boğazdaki bu yumruya sebep olan nedir sorusunun cevabı için öncelikle ağlama mekanizmasına bakmak gerekir. Ağlamanın nedeni tam olarak açıklanabilir olmasa da sosyal canlıların evrimleşmesinde sözsüz bir iletişim oluşturduğuna dair bulgular söz konusudur. Yani sosyal canlılar ağlama tepkisiyle çevrelerine duygusal hallerini ileterek bir yardım talep ettiklerini gösterirler.

Ağlama tepkisi gözyaşı olarak karşılığını bulsa da o sırada sinir sisteminde de çeşitli değişiklikler yaşanır.

BÜTÜN SUÇLU 'GLOTİS' Mİ?

Bilimfilinde yer alan bir makaleye göre, Otonom sinir sistemi (organların ve düz kasların çalışmasını düzenleyen sistem) ağlama durumu yaşanmadan önce vücudunuzun her yerine oksijen göndererek o anki durumunuzu belirler. Bütün kaslara oksijen yayılabilmesi içinse sinir sistemi glotisinize (nefes borusu ağzı) “mümkün olan en uzun süre boyunca açık kal” sinyalini gönderir.

Glotis, yemek ve havanın ayrı yollardan gitmesini ve birbirine karışmasını engellemek için gün boyu da her yutkunmada açılıp kapanan bir yapıdadır.

AĞLARKEN AÇIK KALMAYA ÇALIŞAN 'GLOTİS' 

Fakat ağlıyorken ya da ağlamaya yakın bir andayken, glotisiniz açık kalmaya çalışır, ancak her yutkunmanızda da kapanmaya zorlanır. Boğazınızdaki kaslardaki bu gerilim karışıklığı da size boğazınızda bir yumru olduğu hissi verir.

Bu yumru hissi aslında globus sensation (gırtlakta sabit kütle hissi) olarak isimlendirilir ve stresli anlardaki herkeste görülür. Normalde, bu his sakinleştiğiniz anda yok olur ve glotisiniz fonksiyonel haline geri döner. 

DAHA FAZLA