Çocuklarını kaybeden anneler : Bizler için ne düğün bıraktılar ne seyran

Çocuklarını kaybeden anneler : Bizler için ne düğün bıraktılar ne seyran

Bugün Anneler Günü, çocuklarını kaybeden anneler bugünü acı ve özlemle karşılıyor.

AKP iktidarının dilinden düşmeyen 'Cennet annelerin ayakları altındadır' sözlerinin iki yüzlüğünün kanıtı anneler hala çocuklarının hesabını soruyor. Cumartesi Anneleri’nden, Gezi Şehitleri'nin annelerinden, çocuklarını özgürlük ve barış mücadelesinde kaybetmiş annelerden mesajlar var.

Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'a konuşan acısına ortak olduğumuz anneler, “Bizler için ne bayram bıraktılar, ne düğün seyran bıraktılar, ne de anneler günü...” diyorlar.

HAYRETTİN EREN'İN ANNESİ ELMAS EREN: OĞLUMUN AKIBETİNİ AÇIKLAYIN

Çıkıp cennet anaların ayakları altında diyecekler. Benim ayağımın altında ne olduğu sizi ilgilendirmiyor. Oğlumun akıbetini açıklayın.

BERKİN ELVAN'IN ANNESİ GÜLSÜM ELVAN: BUGÜN YİNE YANIMDA DEĞİL

Berkin Elvan 14 yaşındaydı. Gezi direnişinin olduğu günlerde ekmek almak için çıktığı Okmeydanı’ndaki evine bir daha geri dönemedi. Polisin attığı gaz fişeği başına isabet eden Elvan, 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybetti. Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, kendisi için Anneler Günü diye bir günün kalmadığını belirterek, “Bir yavruma sarılıyorum. Diğer yavruma sarılamıyorum. Bizler için ne bayram bıraktılar, ne düğün seyran bıraktılar, ne de anneler günü... Bugün yine çocuğum yanımda yok” dedi.

ŞULE İDİL DERE'NİN ANNESİ NESRİN ASLAN: İDİL'İM BANA UĞRADI VE GİTTİ

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü 3. sınıf öğrencisi Şule İdil Dere, 12 Mayıs 2016’da Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nın içinde geri gelen hafriyat kamyonunun altında kalarak hayatını kaybetti. Dün Şule İdil’in ölüm yıldönümüydü. Acılı annesi Nesrin Aslan, şöyle konuştu: “Bu Anneler Günü kızım olmadan geçirdiğim ikinci anneler günü. Böyle bir günde duygularımı nasıl anlatabilirim ki. Ben hala İdil’imin annesiyim. O bana uğradı ve gitti. Böyle bir günde onu benden götürenlere bütün kötü dileklerimi yolluyorum. Benim kızım ölmedi öldürüldü. Anneler Günü’nde yine kızım yok.”

DİLEK DOĞAN'IN ANNESİ AYSEL DOĞAN: NE DİYEYİM Kİ KIZIM ARTIK YOK

Dilek Doğan Armutlu’da ailesiyle birlikte yaşadığı evde 18 Ekim 2015’te evlerine operasyon düzenleyen polislerden Y.M. tarafından öldürüldü. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan özel harekât polisi Y.M. “Bilinçli taksirle ölüme neden olmaktan” 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezası istinaf mahkemesinde de onanan Y.M. olayın üzerinden geçen 2.5 yıla rağmen tutuklanmadı. Dilek Doğan’ın annesi Aysel Doğan, “Dilek benim tek kızımdı. Onu vuran polis bizi kızımsız bıraktı. Üstelik bu polis bir gün dahi gözaltına alınmadı. Mahkeme ceza verdi ama tutuklanmadı. Cezaevine girmedi. Kızım artık yok ne diyebilirim ki Anneler Günü’yle ilgili” dedi.

NAMIK AYHAN AKBABA'NIN ANNESİ PAKİZE AKBABA: GÖZÜMÜN YAŞI HİÇ KURUMUYOR

Astsubay Namık Ayhan Akbaba 3 Eylül 1993’te Van Başkale’de görev başındayken yaşanan çatışmada şehit oldu. Vücuduna yedi kurşun isabet etmişti. Annesi Pakize Akbaba, yıllardır gözyaşı dökmeye devam ediyor. Acılı anne Akbaba, “Anneler Günü geldi. Ben bugünde Türkiye düzelsin, hükümet düzelsin diye dua ediyorum. Vatan için, analar ağlamasın diye, başka gelinler dul kalmasın, yavrular babasız kalmasın diye çocuğumu şehit verdim. Gözümün yaşı hiç kurumuyor. Tek isteğim anneler ağlamasın” dedi.

ÇAĞDAŞ AYDIN'IN ANNESİ SANİYE AYDIN: BİRİ TOPRAKTA DİĞERİ TUTUKLU

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, “Kobane’yi Yeniden İnşa Edelim” kampanyası için Türkiye’nin çeşitli illerinden oyuncak, kitap ve sağlık malzemeleriyle yola çıktılar. 21 Temmuz 2015’te Suruç’ta Amara Kültür Merkezi önünde bombalı saldırıya uğradılar. Çağdaş Aydın patlamada hayatını kaybeden 33 gençten biri. Çağdaş Aydın’ın annesi Saniye Aydın, Anneler Günü’nün kendisi için en acı günlerden birisi olduğunu söyledi. İki çocuk sahibi olduğunu ancak bir çocuğunun toprak altında diğerinin ise cezaevinde olduğunu anımsatan Aydın, “İki çocuğumu da benden aldılar. Biri toprakta, diğeri cezaevinde. Benim çocuklarım bencil olmadıkları, yiğit oldukları için bunları yaşadılar” dedi.

AYCAN KAYA'NIN KIZI SEVDA KAYA:  İÇİMDEKİ HÜZÜN BUGÜN DAHA ÇOK 

Aycan Kaya, barışı haykırmak için arkadaşları ile İstanbul’dan çıktı yola. Barış Mitingi’nde 101 kişiyle birlikte hayatını kaybetti. Geriye mücadelesini ve üç çocuğunu bıraktı. Sevda Kaya annesinin ölümünü asla kabullenemeyecek çocuklardan birisi. Kaya, “Annemin mezarı Batman’da. Bu nedenle bugün mezarına gidemeyeceğim. Evde boş boş oturacağım” dedi. Televizyonda ve çevresinde Anneler Günü için yapılan hazırlıkları gördüğünde hüzünlendiğini aktaran Kaya, “İnsanlar bu özel gün için konuşuyor. İçime hüzün çöküyor. İçimdeki boşluk, hüzün aslında her zaman var. Ancak Anneler Günü’nde bunu çok daha ağır yaşıyorum. Gözlerim doluyor. Annemle kutladığımız Anneler Günü’nü düşünüyorum” diye konuştu.

ALİ İSMAİL KORKMAZ'IN ANNESİ EMEL KORKMAZ: BENİM İÇİN ÇOK ANLAMSIZ BİR GÜN

Ali İsmail Korkmaz 19 yaşındaydı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nde birinci sınıf öğrencisiydi. Gezi Parkı direnişinde Eskişehir’de yapılan yürüyüşe katılan Korkmaz, polis müdahalesinden kaçarken kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı. Tedavi altına alınan Korkmaz hayata tutunamadı. Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, bu günün kendisi için çok anlamsız bir gün olduğunu söyledi. Anne Korkmaz, “Hayat o kadar acımasız ki yaşadığımız bunca acıya rağmen ayakta durmaya çalışıyoruz. Canım yanıyor. Dün torunum Ali’nin bale gösterisi vardı. Oradaki insanlar, ‘Keşke Ali İsmail’de yaşasa, yeğenini görseydi’ dediler. Keşke... Acılar içinde yaşamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

NURCAN ARSLAN'IN ANNESİ HAYRİYE ARSLAN: BİR TÜRLÜ GELMİYOR

Nurcan Arslan yaklaşık 2.5 yıl önce evli ve 3 çocuk babası muhtar Abdullah Melih Barış tarafından 11 kurşunla öldürüldü. Mahkeme heyeti 12 Nisan’da görülen duruşmada sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. İyi hal indirim uygulayan heyet cezayı müebbete çevrildi. Nurcan Arslan’ın annesi Hayriye Arslan kızının yokluğunu her gün hissettiğini ancak bir türlü geri gelmediğini söyleyerek, “Bugün Anneler Günü çocuğum yanımda yok. Kızımın arkadaşları arıyorlar. Hepsi sağolsun. Nurcan’ımın hayali ile yaşıyorum. Her gün onun mezarına gidip, onunla sohbet ediyorum. İçim yanıyor. Bağrım acıyor” dedi.

TAYBET İNAN'IN KIZI ŞARİSTAN ALGAN: ESKİDEN BAYRAM GİBİYDİ

Taybet Ana, Silopi’de 19 Aralık günü vuruldu. 20 saat boyunca ambulans beklendi ama gelmedi. Cenazesi yedi gün sokak ortasında bekletildi. Çocukları günlerce annelerinin cenazesine bakıp, onu yerden kaldıramamanın acısını yaşadı. Kızı Şaristan Algan, “Anneler Günü bizim için bayram havasında geçerdi. Ama artık bir kutlama olmuyor. Yalnızca mezarına gidip ziyaret edebiliyoruz. Bir annenin çocukları annesinin eline çiçek verip o eli öpmeyince, o günün anlamı olmuyor. Anneler Günü’nü annesiz geçirmek, büyük eksiklik. Hiçbir devletin bir çocuğu annesiz, bir anneyi çocuksuz bırakmaya hakkı yok” dedi.

DAHA FAZLA