Çiftçiler borcu borçla kapatıyor

Çiftçiler borcu borçla kapatıyor

Çiftçilerin maaliyetleri gün geçtikçe artıyor.

Ekonomik krizin arttığı bu günlerde, çiftçilerin maaliyetleri de günden güne artıyor.

MA'ya konuşan çiftçiler Adana’da son iki ayda aşırı yağışlar nedeniyle on binlerce tarım alanının sular altında kaldığını, ekinlerin tarlada kaldığını belirtti. Çiftçiler, girdi maliyetlerin artması ve tarım arazilerin sular altında kalması nedeniyle zor zamanlar yaşıyor. Borçla ekim yapan çiftçiler, borcu borçla kapattıklarını dile getirdi.

Karataş ve Ceyhan ilçesinde tarım arazilerini kiralayarak, ekim yapan çiftçiler, bir torba gübreyi 180 TL’ye, tarımsal ilacı 280 ila 300 TL’ye, mazotun litresini 6 TL’ye, bir adet karpuz fidesini 2,75 TL’ye ve bir kilo muşambayı ise 14 TL’ye alıyor. Çiftçiler, artan maliyetlerini karşılamak için ya bankaya ya da tüccarlardan borçlanıyor. 

'BU İKTİDAR ÇİFTÇİYİ ÖLDÜRDÜ'

Son zamanlarda aşırı yağışlardan kaynaklı ekim yapmadıklarını belirten çiftçiler, “Bu iktidar çiftçiyi öldürdü. Her yere borçluyuz. Borçla üretim yapmaya çalışıyoruz. Kimse hayatından memnun değil. Borcu borçla kapatıyoruz. Tüm çiftçiler perişan ve bu sene ne olacağını bilmiyor. Birçok kişi ekim yapmadı. Bazı tarlalar boş. Yapanlar da borçlarını borçla kapatmak umuduyla yapıyor. Hükümet çiftçiyi desteklemeli. Lafla değil, tarımsal üretimi destekleyerek yapmalı” diye konuştu. 

İsyan sınırında olduklarını ifade eden çiftçi Halit Tembel, 3 bin dönüm tarla sahibi çiftçinin bile durumundan memnun olmadığını söyledi. Geçen yıl 7,5 olan bir kilo muşambanın bu yıl 14 TL’ye yükseldiğini vurgulayan Tembel, girdi maliyetlerinin 2 kat artmasının kendilerine ciddi anlamda zorladığını belirtti. Borçla ekim yaptıklarını anlatan Tembel, çiftçi ürünün elinde kalacağının korkusunu yaşadığını söyledi. Geçen yıl bir dönüm domates 2 bin 500 TL’ye mal olurken, bu yıl 3 bin 500 TL’yi geçtiğini sözlerine ekleyen Tembel, borçla kesim yaptıklarını ve büyük tarla sahiplerinin ekim yapmayıp, tarlalarını kiraya verdiğini kaydetti. Tembel, çiftçi de ürüne ne olacak belirsizliği olduğu için kaygılandığını ifade etti. 

DAHA FAZLA