CIA direktörü Venezuela'da sağcılarla işbirliğini açığa vurdu: Hükümeti değiştirmeye çalışıyoruz!

CIA direktörü Venezuela'da sağcılarla işbirliğini açığa vurdu: Hükümeti değiştirmeye çalışıyoruz!

CIA direktörü Mike Pompeo, Venezuela'da seçilmiş hükümeti devirmek için ülkede 4 aydır şiddet eylemleri düzenleyen sağcı gruplarla ve Kolombiya ile Meksika hükümetleriyle işbirliği halinde olduklarını açıkladı.

ABD destekli sağcıların saldırısı altındaki Venezuela'da halk 30 Temmuz'daki Ulusal Kurucu Meclis seçimlerine hazırlanırken, ABD'den ülkedeki sağ muhalefetle işbirliğini açığa çıkaran açıklama geldi. 

ABD'de devlet ve çeşitli sermaye kuruluşları tarafından desteklenen Washington merkezli Aspen Enstitüsü'nde açıklamalarda bulunan CIA direktörü Mike Pompeo, Venezuela'da sağcıların şiddet olaylarıyla tırmanan politik krizde parmakları olduğunu itiraf etti. 

KOLOMBİYA VE MEKSİKA İLE İŞBİRLİĞİ İTİRAFI

Independent'ın haberine göre, Venezuela'da hükümet değişiminden yana umutlu olduğunu belirten Pompeo, bu konuda Kolombiya ve Meksika ile de işbirliği halinde olduklarını açıklayarak, "Mexico City ve Bogota'da yaptığım görüşmelerde bu konuda daha iyi sonuçlar elde etmek için yapabileceklerini anlamalarını sağlamaya çalışıyordum" ifadelerini kullandı. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın adayı olarak CIA direktörlüğüne seçilen Pompeo, daha önce de İran'la anlaşmaya karşı çıkması ve NSA'in dinleme faaliyetlerini ortaya çıkaran Edward Snowden'ın idam edilmesi gerektiğini savunmasıyla dikkat çekmişti. 

MADURO'DAN TEPKİ: MEKSİKA VE KOLOMBİYA'YA KARŞI ADIM ATACAĞIZ

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise CIA direktörü Pompeo'nun sözlerine ilişkin devlet televizyonu VTV'ye yaptığı açıklamada, "CIA direktörü, ABD ile Meksika ve Kolombiya hükümetlerinin doğrudan işbirliği içinde Venezuela'da anayasal hükümeti devirmek için çalıştığını söylüyor" dedi. 

Kolombiya ve Meksika hükümetlerine tepki gösteren Maduro, iki ülkeyi CIA direktörünün sözleri hakkında açıklamaya yapmaya davet ederken, bu konuda "politik ve diplomatik" kararlar alacağını belirtti. 

TRUMP TEHDİT ETMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump da geçtiğimiz hafta yaptığı Venezuela'ya ilişkin yaptığı açıklamada, “Maduro rejimi 30 Temmuzda Kurucu Meclisi uygulamaya koyarsa, Birleşik Devletler, güçlü ve hızlı ekonomik önlemler alacak” ifadelerini kullanmıştı. 

VENEZUELA KURUCU MECLİS SEÇİMİNE HAZIRLANIYOR

Venezuela'da son 4 aydır süren politik krize çözüm bulmak için Kurucu Meclis çalışmaları başlatılırken, halk bu Pazar günü Ulusal Kurucu Meclis için sandık başına gidecek. Seçim çalışmalarını sabote etmeye çalışan ABD destekli sağ muhalefet ise iki gün sürecek genel greve başladı.