CHP'li Akatlı'dan Torba yasa açıklaması: Cumhuriyetin birikimi peşkeş çekilecek

CHP'li Akatlı'dan Torba yasa açıklaması: Cumhuriyetin birikimi peşkeş çekilecek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçtiğimiz günlerde kabul edilen yasa tasarısıyla özel bütçeyle idare edilen devlet kurumlarının özelleştirilmesine olanak verilmiş oldu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçtiğimiz günlerde kabul edilen yasa tasarısıyla özel bütçeyle idare edilen devlet kurumlarının özelleştirilmesine olanak verilmiş oldu.

OHAL fırsatçılığı kapsamında emeğe saldırı niteliğinde zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası, kara para aklamaya olanak veren Varlık Barışı gibi düzenlemelerin ardından 'Torba yasa' olarak bilinen yasa tasarısıyla özelleştirmeler son gaz devam ediyor.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen tasarıyla, 100’den fazla kuruma, varlıklarını ve ticari hisselerini özelleştirme idaresine devretme ve bu şekilde özelleştirme yolu açılmasına ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

"CUMHURİYETİ’NİN GERİYE KALAN BİRİKİMİ TEK TEK ÖZEL SEKTÖRE PEŞKEŞ ÇEKİLECEK"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen tasarıyla, 100’den fazla kuruma varlıklarını ve ticari hisselerini özelleştirme idaresine devretme ve bu şekilde özelleştirme yolu açıldığının altını çizen Akatlı, "Tasarıya göre aralarında Atatürk Orman Çiftliği, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun da olduğu kurumlar, varlıklarını özelleştirme idaresine devrederek, ihale yasasının kapsamı dışında özelleştirilebilecek. Bu şekilde devletin son kurumları da satışa çıkartılmış olacak. Rant için üretimi yok eden anlayışın devleti ve ülkemizin kaynaklarını kuruttuğu 14 yılın ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin geriye kalan birikimi, zenginliğimiz, tek tek özel sektöre peşkeş çekilecek" açıklamasında bulundu.

"SANATA VE KÜLTÜRE VURULMUŞ DARBE"

Akatlı'nın açıklaması şöyle:

"Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü gibi kurumların özelleştirme kapsamına alınması ise tam anlamıyla sanata ve kültüre vurulmuş darbedir. Kültüre erişim bir haktır. Devletin görevi de kültürden herkesin yararlanmasını sağlamaktır. Bu kurumlar kar amacı gütmeyen kurumlardır. Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası gibi kurumlar sanat alanındaki üretimi ve çalışmalarıyla ülkemizde kültüre erişimi sağlayan en önemli yapılardan olma özelliğini taşır" dedi.

Tiyatroya, operaya, baleye satılan ve karşılığında gelir elde edilen kamu teşebbüsleri gözüyle bakılamaz. Bu kurumlar ülkenin en ücra köşesine kadar kültür ve sanat ulaştırırlar.  Bu kurumlar kültüre erişimin seçkinlerin, varlıklı bir azınlığın ya da kültür uzmanlarının tekelinde bir lüks aracı olmaktan çıkarıp halka götürürler. Yalnız kültür ve sanatı halka götürme anlamında değil kaliteli yapımlar sunma anlamında grafiği yüksek bir başarı ortalaması çizerler. 

Devletin yeni üretim ve istihdam alanları açmak için bir takım teşebbüslere yönelmesi gereken böylesi bir dönemde elde kalan son varlıkların da yangından mal kaçırırcasına özel sektörün yağma ve talanına sunması kabul edilemez. Özellikle Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Devlet Opera ve Balesi’ne özelleştirme yolunun açılması son derece hatalıdır. Hükümetin ivedilikle bu hatadan dönmesi, yurttaşların vergileriyle, alın teriyle var ettiği kurumlarının özelleşme yolunun kapatılması gerekmektedir. 

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş  demektir.”