Çernobil Mitingi 32. yılında ilk kez yasaklandı

Çernobil Mitingi 32. yılında ilk kez yasaklandı

Çernobil felaketinin 32. ve Fukuşima’nın 7. Yılı nedeniyle22 Nisan Pazar günü yapılacak "Sinop Nükleer Santral İstemiyor" mitingi yasaklandı.

Nükleer Karşıtı Platform'un (NKP) çağrısıyla bu seneki sloganı “Balkona değil Sokağa çık!” olan Çernobil felaketinin 32. ve Fukuşima'nın 7. yılı nedeniyle 22 Nisan Pazar günü yapılacak olan “Sinop Nükleer Santral İstemiyor” konulu miting İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla mitinge üç gün kala iptal edildi.

32. YILINDA İLK KEZ YASAKLANDI

Yeşil Gazete'den Pınar Demircan'ın haberine göre, 1990’larda nükleer felaketin etkileri anlaşılıp  akabinde Sinop’ta nükleer santral kurulması tartışmaya açılınca 2006 yılı itibariyle her yıl diğer illerden katılım sağlanarak sorunsuz gerçekleştirilen Sinop’ta Çernobil Anma Mitingi ilk kez  yasaklanmış oldu.

Özellikle Akkuyu ve Sinop Nükleer santral projelerini gerçekleştirmek amacıyla başvurulan haksız ve hukuksuz uygulamaların kamuoyu üzerindeki olumsuz tesiri, karşılaşılan baskı, söz ve ifade hakkının engellenmesi gibi nedenlerle yoğun katılımın beklendiği mitingin üç gün kala yasaklanması dikkat çekti.

Daha önce Çernobil tasfiye memurlarının, Japonya’dan aktivistlerin halkla buluştuğu mitingde bu yıl da Fukuşima Nükleer Felaketi’nden bir tanıklığın paylaşımına da yer verilecekti. İlginç olan diğer bir konu ise mitingin iptaliyle beraber Fukuşima tanığının bir gün önce katılacağı panelin de iptal edilmesi oldu.

Buna bağlı olarak 21 Nisan Cumartesi günü yine NKP'nin düzenleyeceği “Çernobil’den Fukuşima’ya Nükleer Santraller Gerçeği” konulu panel de yasaklandı.

ERKEN SEÇİM ÖNCESİ TOPLUMUN SESİ BASTIRILMAK İSTENİYOR

Şüphesiz Sinop Nükleer Santrali’nin yapım maliyetinin arttığına dair Japonya tarafından yapılan açıklamalar; Sinop’taki sivil toplum örgütleri, yurttaşlar ve sol kamuoyunun başarılı örgütlü mücadelesi; Samsun Elektrik Mühendisleri tarafından hazırlanan bir sergi ile Sinop’taki nükleer santralin sebep olacağı çevresel tahribatın çarpıcı şekilde gözler önüne serilmesi; Çernobil ile Fukuşima Nükleer Felaketi’ne dair tanıklıkların halkla buluşması; bilgi paylaşımı, halkın tüm kesimlerinin baskı karşısında gösterdiği dayanışma refleksi bu yasaklamada etkili oldu. Nihayetinde özellikle planlanan erken seçim öncesinde toplumun sesi ve akıllarda kalacak görüntüsü bastırılmak istenmiştir.

Bu gelişmeler bağlamında 19 Nisan günü Sinop NKP Yürütmesi ve Miting Tertip Komitesi adına Sinop NKP Dönem Sözcüsü Kayhan Konukçu tarafından yapılan yazılı açıklamayla mitingin iptal edildiği şöyle açıklandı:

Sinop NKP olarak Çernobil Felaketinin 32. ve Fukuşima’nın 7. Yılı nedeniyle 22 Nisan 2018 pazar günü için planladığımız;“Sinop Nükleer Santral İstemiyor” konulu mitingimiz İç işleri Bakanlığı talimatıyla yasaklanmıştır. Buna bağlı olarak 21 Nisan 2018 Cumartesi günü yapmayı planladığımız; “Çernobil’den Fukuşima’ya Nükleer Santraller Gerçeği” konulu panelimiz de yasaklanmıştır”

EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMASI

Mitingin yasaklanmasına mukabil 22 Nisan 2018 günü saat 13.00’da Sinop Nükleer Karşıtı Platform olarak kitlesel katılımlı bir basın açıklaması ve söyleşi gerçekleştirileceği bildirerek şehir bazında örgütlenerek Sinop’a destek vermek üzere hazırlıklar yürüten Nükleer Karşıtı Platform ağlarına eş zamanlı basın açıklaması yapmaları yönünde çağrıda bulundu. Sinop’taki Çernobil Mitingine katılmak için hazırlıklarını yürüten İstanbul NKP bileşenlerine danışmak suretiyle Istanbul Beşiktaş’ta Saat 13:00’da  çarşı içindeki Kartal Heykeli önünde bir basın açıklaması yapacağını açıkladı.


 

DAHA FAZLA