Çalışanının ‘canavar’ dediği Burger King’in patronu iş cinayetinden suçlu bulunmuş!

Çalışanının ‘canavar’ dediği Burger King’in patronu iş cinayetinden suçlu bulunmuş!

Bir çalışanın ‘canavar’ olarak tanımladığı Burger King’in patronunun geçmişte bir işçinin ölümünden suçlu bulunduğu ortaya çıktı.

Tuğba Özer/@tugbaaozerr

Dünyaca ünlü fast food zinciri Burger King’de çalışan Savaş Öztürk isimli genç mesai sırasında bir kedinin kendisini ısırması sonucu hayatını kaybetti. Söz konusu işçi ölümünde Burger King’in Türkiye’de bağlı bulunduğu TAB Gıda A.Ş’nin Kurucusu ve eski Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kurdoğlu’nun suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırıldığı ve mahkeme tarafından hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği ortaya çıktı.

HASTALIK BULAŞTI

İstanbul’un Beykoz ilçesindeki Anadolu Hisarı’nda bulunan Burger King restoranında, 2005 yılında çalışan Savaş Öztürk bir müşterinin şikayeti üzerine vardiya müdürü tarafından masa üzerindeki yemekleri yiyen kedileri yakalamakla görevlendirildi. Kedilerden birinin elini ısırması sonucu Öztürk’e genellikle farelerden bulaştığı bilinen Weil hastalığı bulaştı.
Ailesi tarafından hastaneye kaldırılan Öztürk bir süre sonra hayatını kaybetti.
Restoranın vardiya müdürleri Kadir Şenoğlu, Mustafa Tamer Bulansoy ve Burger King’in bağlı bulunduğu TAB Gıda’nın kurucusu Ertuğrul Kurdoğlu hakkında ‘dikkatsizlik ve ölüme sebebiyet vermek’ suçlamasıyla kamu davası açıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORU: SANIKLAR KUSURLU

Mahkemeye sunulan Adli Tıp Raporu’nda kedi ısırması ile Öztürk’ün enfeksiyon kapması arasında doğrudan illiyet bağı bulunduğu saptandı.

İş güvenliği uzmanları ile ceza hukuk anabilim dalı öğretim üyelerinden oluşan bir heyet tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda ise olayın bir iş kazası olduğu, şirket yönetim kurulu başkanı Ertuğrul Kurdoğlu ile sorumlu müdürler Kadir Şenoğlu, Mustafa Tamer Bulansoy’ın Öztürk’ün ölümünde kusurlu oldukları belirtildi.

PATRON 1.DERECEDEN KUSURLU
Dosya içerisindeki bilirkişi kontrol mühendisi ve iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanı Şeref Özcan tarafından hazırlanan kusur raporunda ise, patron Ertuğrul Kurdoğlu birinci derecen, müdürler ise 3. dereceden kusurlu bulunurken, olay bir işten oluşan meslek hastalığı olarak tanımlandı.

EMSAL KARAR
Beykoz 2. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Tamer Özgökçe tarafından verilen karar aynı zamanda emsal niteliği taşıyor. 2 yıl 4 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilen TAB Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kurdoğlu’nun cezası indirime gidilerek 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına düşürüldü. Ancak sanığın sabıkasının bulunmaması, aileye tazminat ödenmesi ve mahkemedeki tutum ve davranışları nedeniyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Ölümden kusurlu bulunan vardiya müdürleri Kadir Şenoğlu ve Mustafa Tamer Bulansoy hakkında verilen 2’şer yıllık hapis cezaları ise 1 yıl 8’a düşülerek yine hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.
Kararda emsal niteliğini oluşturan unsur ise; Kurdoğlu hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının bazı şartlara bağlı olarak verilmesi.

HAKİMDEN ‘İŞ GÜVENLİĞİ’ ŞARTI

Hakim Özgökçe, Burger King’in 1 yıl boyunca iş güvenliği açısından iyi hale getirilmesi ve bunun 6 aylık periyotlarla, masrafı Burger King tarafından karşılanmak üzere TMMOB’un  veya Çalışma Bakanlığı’nın ilgili birimi tarafından denetlenerek raporların sunulması koşuluyla hükmün geri bırakılmasına karar verdi.


İLERİ HATIRLATIYOR
Geçtiğimiz günlerde bir Burger King çalışanının çalışma koşullarına ilişkin anlattıklarını aktarıldığı “Burger King çalışanı: İnsanların bu şirketin nasıl bir canavar olduğunu bilmesi gerekiyor” başlıklı haberimiz Burger King’in başvurusu üzerine engellenmişti. Engellemeye ilişkin yapılan haberimize de yine şirket tarafından erişim engeli kararı çıkarılmıştı.

[ih2]