Bu zeytin ağacı İsa'yla yaşıt olabilir

Manisa'daki Türkiye'nin en yaşlı zeytin ağacının 2016 yaşında olma ihtimali olduğu düşünülüyor.

Manisa’nın Kırkağaç ilçesindeki 1652 yaşında olduğu tespit edilen Türkiye’nin en yaşlı, dünyanın ise meyve veren en yaşlı zeytin ağacı gündemde. Ağacın, 2016 yaşında olabileceği de söylentiler arasında.

Bakır Mahallesi Güce mevkisinde bulunan anıt ağacın ilk tespitte belirlenenden daha yaşlı olduğu iddiası üzerine, karbon testi yapılmasına karar verildi. Kırkağaç Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Melikşah Taşkın, “Gelen yabancı bilim adamlarının da ağacın yaşının daha eski olabileceğini ifade etmesi üzerine yeniden yaş tespiti yapılması için başvuruda bulunduk. Biz ağacın 2016 yaşında olduğunu iddia ediyoruz. Çalışma tamamlandığında ağacın yaşının Hz. İsa ile aynı yaşta olduğu sonucuna ulaşabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Arazi sahibi Mehmet Adıgüzel ise "Araziyi ilk aldığım sıralarda bazı kişiler, ağacın yaşlı ve verimsiz olduğunu söyleyerek kesmem gerektiğini söylemişti. Bu kadar yaşlı bir ağacı kesmeye hiç gönlüm el vermedi. Ziraat Odası'na giderek bu ağacın yaşının belirlenmesi için yardım istedim. Yapılan çalışma sonucu 1652 yaşında olduğu söylendi. Anıt ağaç, yaşlı ama mükemmel ürün veriyor ve yağı da harika. Her yıl bir çuvala yakın zeytin alabiliyoruz" dedi. (AA)

DAHA FAZLA