'Boş ol' şiddetiyle mücadele eden kadına tecrit

'Boş ol' şiddetiyle mücadele eden kadına tecrit

'Boş ol' şiddetiyle mücadele eden kadın için fetva çıkarıldı, kadının toplumdan dışlanması isteniyor.

Hindistan, şeriat yasalarına göre erkeğin üç kez ‘Boş ol’ demesiyle nikahın düşmesini (üçlü talak) tartışıyor. Kadına yönelik psikolojik, ekonomik ve duygusal şiddetin bir örneği olan bu uygulamayla  mücadele eden kadın hakları savunucusu Nida Han hakkında bir fetva çıkarıldı.

Ülkenin Müslüman din adamlarından Hurşid Alam’ın fetvasında, Han’ın bu konudaki sivil toplum faaliyetleri konusunda özür dilememesi toplumsal tecride maruz bırakılması isteniyor. Fetvada, “Hastalanırsa ilaç verilmeyecek. Ölürse cenazesinde namaz kılınmayacak. Ölümünden sonra kabristana gömülmeyecek. Nida, Allah’ın hazırladığı şeriat yasalarında değişiklik istiyor” denildi.

HAN: KADINLAR ARKAMDA

Nida Han ise din adamının fetvasına rağmen mücadeleye kararlılıkla devam ediyor. Tecrit edilmek bir yana binlerce kadının desteğini aldığını söyleyen Han, “Hindistan demokratik bir ülke. Kimse beni İslam’dan dışlayamaz. Kimin suçlu olduğuna ancak Allah karar verir” dedi.

NE OLMUŞTU?

Eşinin 2015’te üçlü talakla boşamaya çalıştığı Han, sivil mahkemelerde açtığı davayı kazanmıştı. Bu davanın ardından, Hindistan Yüksek Mahkemesi bu uygulamanın anayasada yer almadığı için yasal olmadığına hükmetmişti. Ancak üçlü talakın Hindistan’da Müslümanlar arasında hâlâ çok yaygın olduğu belirtiliyor.

DAHA FAZLA