Böğürtlen Cini ve Sarı Gaga

Böğürtlen Cini ve Sarı Gaga

Günler, haftalar geçer. Gök gürültülü, çok yağmurlu bir gecenin sabahında kuş ile Cin, ağacı görmek üzere ormana giderler. Gördükleri manzara onları çok üzmüştür. Belli ki yıldırım düşmüştür ağaca, simsiyah olmuştur dalları. Tam umutlar bitti derken bu iki arkadaş, kül olmuş ağacın üzerinde tek başına duran bir filiz bulurlar. Toprağa ekerler ve her bahar o filizin büyümesi ve yeniden ağaç olmasını izlerler...

Burcu Adıgüzel

Böğürtlen Cini, Sarı Gaga ve yaşlı bir ağaç... Üçünü bir araya getiren sıcacık bir dostluk ve dayanışma öyküsü... Biraz hüzün, biraz tebessüm barındırıyor.

Soğuk ve karlı bir günde ormanda yol alan Böğürtlen Cini, derinden bir ses duyar. Ama nedendir ki bu ses? Bu mevsimde kuş  sesi olmaz ki? Hızlı hızlı yürümeye başlar ve bir ağacın ona seslendiğini duyar. Yaşlı ağaç şaşırtıcı derecede heybetli ve mevsime uymayacak şekilde yemyeşildir. ''Yapraklarımı, dallarımı dökmedim, çünkü; kanadı dalıma takılan bir kuş var yuvamda'' der. Bunu duyan Böğürtlen Cini, ağaca tutunarak tırmanır ve kuşu, takılan dalından kurtararak birlikte yere inerler. Ağaca söz verir Cin. Ona evinde bakacak, besleyecektir. Kuşu Cin'e emanet eden ağaç ise kara kışa teslim olur ve heybetini indirir, yapraklarını döker...

Günler, haftalar geçer. Gök gürültülü, çok yağmurlu bir gecenin sabahında kuş ile Cin, ağacı görmek üzere ormana giderler. Gördükleri manzara onları çok üzmüştür. Belli ki yıldırım düşmüştür ağaca, simsiyah olmuştur dalları. Tam umutlar bitti derken bu iki arkadaş, kül olmuş ağacın üzerinde tek başına duran bir filiz bulurlar. Toprağa ekerler ve her bahar o filizin büyümesi ve yeniden ağaç olmasını izlerler.

Feridun Oral, masalları da çizimleri kadar güzel olan ve özellikle kış masallarını çocuklara çok iyi aktaran bir yazar.

Bu öyküsünde de doğanın döngüsünün hiç bitmeyeceğini, umudun her zaman var  olacağını, ölüm ve yaşamın iç içeliğini çocuklara şahane bir dostluk iç görüsü ile anlatmış.

KÜNYE: Böğürtlen Cini ve Sarı Gaga, Feridun Oral, Yapı Kredi Yayınları, 32 Syf.

DAHA FAZLA