Bilim insanları iklim değişikliğini durdurmak için radikal yollar deneyecek

Bilim insanları iklim değişikliğini durdurmak için radikal yollar deneyecek

Cambridge Üniversitesi, dünyanın iklim değişikliği sorununu kökten çözmenin yollarını keşfetmek için yeni bir araştırma laboratuvarı kuruyor.

Cambridge Üniversitesi, dünyanın iklim değişikliği sorununu kökten çözmenin yollarını keşfetmek için yeni bir araştırma laboratuvarı kuruyor. Araştırma merkezinin kuruluş amacı emisyon azaltımının tek başına çevreye verilen zararı durdurmaya yetmeyeceği endişelerine bir cevap niteliği taşıyor.

İklim Onarım Merkezi (The Centre for Climate Repair) projesini koordine eden İngiltere hükümetinin önceki bilim danışmanlarından David King, zamanın “artık aleyhimize işlediğini” söyleyerek “Yapmaya devam ettiklerimiz, yaptığımız yenilikler ve önümüzdeki 10-12 yıl için yapmayı planladıklarımız insanlığın gelecek 10 bin yılını belirleyecek” dedi.

Dünyanın kutup bölgelerini yeniden dondurmak ve atmosferdeki karbondioksiti (CO2) temizlemek araştırmada önerilen iddialı fikirler arasındayken; bilim insanları bunları uygulamanın yolunu bulursa, bu tür fütüristik teknikler jeomühendislik alanında gerçeğe dönüşebilecek.

ALTERNATİF FİKİRLER: TUZLU SU VE YEŞİLLENDİRME

Uzmanların dikkate aldığı fikirlerden biri sıcaklığı uzaya geri yansıtmak amacıyla Arktik bölgesindeki bulutları “beyazlatmak” için atmosfere tuzlu su püskürtmek.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre diğer bir öneriyse, havadaki karbondioksiti ortadan kaldırmak için denizde ve karada bitki örtüsüyle kaplı yerleri “yeşillendirmek”, eskiden yeşil olan yerleri de “yeniden yeşillendirmek”.

'KARBON YAKALAMA YÖNTEMİNE İHTİYAÇ VAR'

Birleşmiş Milletler’in (BM) ekim ayında düzenlediği Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde (IPCC); küresel sıcaklıkların sanayileşme öncesi seviyelerin yukarısına yani 1,5 derecenin üzerine çıkmasını önlemek için toplumların büyük ölçekli değişiklikler yapması gerektiği ele alınmıştı.

Buna göre ülkelerin karbon salınımlarını 2030’a kadar yüzde 45 azaltmaları, 2050’ye kadar sıfıra indirmeleri ve metan gibi diğer sera gazlarını da büyük oranda azaltmaları gerekiyor.

IPCC ayrıca, “karbon yakalama” diye bilinen atmosferdeki fazla karbonu ortadan kaldırma yöntemlerine de ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

DAHA FAZLA