Basın Konseyi’nden Ahmet Hakan’a sert tepki: Gazeteci ihbarcı olamaz!

Basın Konseyi’nden Ahmet Hakan’a sert tepki: Gazeteci ihbarcı olamaz!

Basın Konseyi’nden Ahmet Hakan’a: “Gazetecilerin ihbarcı konumunda olmasını kabul edemeyiz!”

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Basın Konseyi, Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’ın köşe yazısında oyuncu Barış Atay’ı hedef göstermesine ilişkin İleri Haber’e özel açıklama yaptı.

Hakan, dün “Bu adama haddini bildiriniz” başlıklı ihbar niteliğinde bir köşe yazısı yazarak Atay’ı hedef göstermiş, oyuncu, bu sabah evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.

Atay, gözaltında avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada “Ahmet Hakan’ın talimatı yerine ulaşmış” demişti.

BASIN KONSEYİ’NDEN SERT TEPKİ

Sosyal medyada da aralarında gazeteci, sanatçı ve kanaat önderlerinin olduğu çok sayıda isim Ahmet Hakan’a tepki göstermiş, “Bu gazetecilik değil, tetikçilik” eleştirileri yapmıştı. Yurttaşlar da #AhmetHakanHaddiniBil ve #BarışAtayYalnızDeğildir etiketinde buluşarak sanatçı Atay’a desteklerini dile getiriyor.

[ih2]

Ahmet Hakan’a tepkiler devam ederken, bir eleştiri de basın meslek örgütü Basın Konseyi’nden geldi.

‘KABUL EDİLEMEZ ÇÜNKÜ GAZETECİ…’

İleri Haber’e özel açıklamada bulunan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Hakan’ın yaptığının “ihbarcılık” olarak niteleyerek “Kabul edilemez” dedi. Türenç, “Çünkü gazeteci, öncelikle düşünce özgürlüğüne sahip çıkar, onun yaşamasını savunur” ekini yaptı.

‘GAZETECİ İHBARCILIK YAPAMAZ!’

“Gazetecilerin ihbarcı konumunda olmasını kabul edemeyiz!” diyen Türenç, Hakan’a şu sözlerle tepki gösterdi:

“Çünkü gazeteci, öncelikle düşünce özgürlüğüne sahip çıkar, onun yaşamasını savunur.

Sadece düşüncelerini açıklayan bir kişiye ‘had bildirilmesinin’ şart koşması ise asla kabul göremez.”

‘BÜYÜK HATA’

Yapılanın “büyük bir hata” olduğunu vurgulayan Türenç şöyle devam etti: “Ahmet Hakan, kendi düşünceleriyle var olurken, başkasının düşüncelerini suçlaması ve ona ‘haddinin bildirilmesi’ için yol göstermesi büyük bir hata olmuştur."

[ih3]

İLERİ HATIRLATIYOR

Muhalif ve aydın kimliğiyle bilinen sanatçı Baruş Atay aralarında Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’ın da bulunduğu yandaşlar tarafından günlerdir hedef gösteriliyordu. Atay, madenci tekmeleyen Yusuf Yerkel'in özür mesajının ardından sosyal medya hesabı Twitter'dan "Hepiniz ağlayarak özür dileyeceksiniz. O gün geldiğinde; affedeni, acıyanı, yargılamaktan vazgeçeni de unutmayacağız! Yok öyle 'torunlarla emeklilik, hepimiz kardeşiz, kavga istemiyoruz' falan. Her şey yeni başlıyor. Bu ülkeye, insanına yaptıklarınızın hesabını vereceksiniz" diye yazmıştı.

Ahmet Hakan da dünkü “Bu adama haddini bildirin” başlıklı köşe yazısında Atay’ı alenen hedef göstermiş, "Kestirip atın, haddini bildirin" ifadelerini kullanmıştı. Hakan'ın bu yazısının ardından Atay yaptığı yazılı açıklamada Ahmet Hakan’a “Halka karşı suç işleyen iktidar ve tüm diğerleri ağlayarak özür dileyecekler ama yine de yargılanacaklar. Sen de onlardan birisin Ahmet Hakan. Suçları unutmyacak ve affetmeyeceğiz” demişti.

Atay’ın bu açıklamasının ardından bu sabah evine yapılan baskınla gözaltına alınması dikkat çekti. Öte yandan Atay’ı hedef gösteren Hakan’a sosyal medyada da çok sayıda yurttaş #AhmetHakanHaddiniBil etiketiyle tepki göstermiş, “Barış Atay yalnız değildir” diyerek Atay’a desteklerini belirtmişlerdi.