Bakan Turhan'a cevap: 'Bir iş yerinde gerçekleşen her türden ölüm iş kazasıdır'

Bakan Turhan'a cevap: 'Bir iş yerinde gerçekleşen her türden ölüm iş kazasıdır'

Toplumcu Mimarlar ve Mühendisler Meclisi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ın yapmış olduğu açıklamaya karşılık bir açıklama yayınladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 3. Havalimanı’nda yaşanan ölümlere ilişkin yaptığı açıklamada, 30 kişinin iş cinayeti, 25 kişinin ise “doğal ölümler” sonucu hayatını yitirdiğini belirtmişti. Açıklamasının devamında da verdiği iş cinayeti örneklerinde “işçi hatası”na vurgu yapması üzerine Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi konuyla ilgili bir açıklama yayınladı.

'İŞ YERİNDE GERÇEKLEŞEN HER TÜRDEN ÖLÜM İŞ KAZASIDIR'

Bakan Turhan’ın yapmış olduğu açıklamayı yanlış ve yönlendirme amaçlı bulan Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi’nin açıklamasının tamamı şu şekilde:
Öncelikle yasal olarak, bir işyerinde gerçekleşen her türden ölüm (kusurun kimde olduğuna bakılmaksızın) iş kazası olarak değerlendirilir. 
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 13. Maddesine göre;
“İş kazası; 
-sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, 
-işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,
-bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, 
-bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
-sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özre uğratan olaydır”

 '25 DOĞAL ÖLÜM CİDDİYETSİZ BİR İFADEDİR'

İşin hukuksal boyutu bir yana, “doğal ölüm” denen şeyin ne olduğu da, Bakan tarafından açıklanmamakta, sanki insanların kendi kendilerine öldükleri izlenimi yaratılmaktadır. Bunun da ötesinde bir projede 25 doğal ölüm ciddiyetsiz bir ifadedir.

Proje süresince tüm önlemlerin alındığını da belirten Bakan Turhan, müteahhit şirketin neredeyse savunuculuğunu üstlenmiştir. Oysa 3. Havalimanı projesinde gerek işçi sağlığı ve iş güvenliği, gerekse de barınma koşulları açısından nasıl insaniyetten uzak bir durum yaşandığı, kendi can güvenlikleri ve insanca muamele için eyleme çıkan binlerce inşaat işçisi tarafından kamuoyunun gündemine getirilmiştir.

'ÇALIŞIRKEN ÖLMEK İSTEMİYORUZ'

Bir yaşamın yitirilmesi dahi kabul edilemezken, günümüzdeki bilim, teknoloji ve yapım yöntemleri ile ölümler neredeyse sıfırlanırken, daha tamamlanmamış, doğaya düşman bir projede 55 kişinin yaşamını yitirmesi, iş kazası veya “doğal ölüm” değil, düpedüz katliamdır.

Bakan Turhan, müteahhit şirketlerin taleplerinin değil, “Çalışırken Ölmek İstemiyoruz” diyen inşaat işçilerinin talebinin savunuculuğunu yapmalıdır.