Avrupa'da ilk: Sünnet yasaklanıyor

Avrupa'da ilk: Sünnet yasaklanıyor

İzlanda hem Yahudiler hem de Müslümanlar için ortak bir ritüel olan erkek sünnetini yasaklamaya hazırlanıyor.

İzlanda parlamentosuna sunulan yasa tasarısına göre tıbbi sebepler dışında erkek sünneti işlemini yapanlara 6 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Erkek sünneti ile birçok Avrupa ülkesinde yasak olan kadın sünneti arasında paralellik kuran tasarıda, sünnetin erkek çocukların haklarını ihlal ettiği ve Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmaları ile garanti altına alınan çocuk hakları ile uyumlu olmadığı vurgulandı.

Sünnetin anestezi kullanılmadan yapıldığı, sıklıkla 'steril olmayan evlerde doktorlar tarafından değil dini görevlilerce' yapıldığının belirtildiği tasarıda "Bu şartlar altında ölüme sebebiyet verebilecek yüksek enfeksiyon riski bulunuyor" ifadeleri kullanıldı.

'ÇOCUK HAKLARI DİNİ HAKLARDAN ÖNEMLİDİR'

Merkez sağ eğilimli İlerici Parti'den Silja Dögg Gunnarsdóttir kadın sünnetinin ülkede 2005'ten beri yasak olmasının farkına vardığı zaman bu tasarıyı sunma kararı aldığını söyledi.

Gunnarsdóttir, "Eğer kanunlar kadın sünnetini yasaklıyorsa aynısını erkekler için de yapmalıyız. Burada dini özgürlüklerden değil çocuk haklarından bahsediyoruz. Herkes istediğine inanmakta özgür ancak çocuk hakları dini haklardan daha önemlidir" dedi.

Tasarının farklı partilerin desteğini aldığını ve halk tarafından da desteklendiğini söyleyen Gunnarsdóttir "Eğer İzlanda bunu desteklerse diğer ülkelerin de takip edeceğini düşünüyorum" dedi.

'DİNİ ÖZGÜRLÜKLERE YÖNELİK TEHLİKELİ BİR SALDIRI'

Avrupa Birliği'nin (AB) Katolik Kilisesi Başkanı Kardinal Reinhard Marx ise tasarının 'dini özgürlüklere yönelik tehlikeli bir saldırı' olduğunu savundu.

İzlanda İslami Kültür Merkezi İmamı Ahmet Sıddık ise tasarının dini özgürlükle bağdaşmadığını ileri sürerek, "Sünnet yüzyıllardır uygulanan, kültürel ve dini geleneklerde yer bulmuş köklü bir uygulama" dedi. Sıddık, sünnetin tıbbi yararlarının riskinden fazla olduğunu da savundu.

 

DAHA FAZLA