Aşı karşıtlığı toplumu böyle etkiliyor

Aşı karşıtlığı toplumu böyle etkiliyor

Toplumsal bağışıklığı açıklayan 20 saniyelik canlandırmada aşı karşıtlığının etkileri anlatıldı.

Reddit sitesindeki theotheredmund rumuzlu bir kullanıcı, toplumsal bağışıklığı açıklayan bir video-canlandırma oluşturdu. Yeni doğan çocuklar veya kemoterapi tedavisi gören insanlar gibi aşı olamayan ve hastalıklara karşı daha savunmasız olan insanlar için tehlike oluşturan aşı karşıtlığı, yaklaşık 20 saniyelik video-canlandırma ile anlatılmaya çalışıldı.

Video-canlandırmada bulunan kırmızı renk, istilacı bir patojeni (hastalık yapan mikrop) temsil ediyor. Siyah noktalar mikrobun bulaştığı insanları, sarı noktalar aşı olan insanları, mavi noktalar ise aşı olmayan insanları gösteriyor. Yüzdelik oranlar ise toplumdaki aşı olan insan miktarını belirtiyor. Canlandırmada, bir toplumda bu patojene karşı ne kadar fazla insan aşılanırsa, patojenin daha en başta yayılmasının ve kendisine bir tutunma noktası bulmasının o kadar zor olduğu görülebiliyor.

Popular Science'ın aktardığına göre, ancak aşılanma oranları yaklaşık yüzde 90’ın altına düşer düşmez, patojen kontrolden çıkıyor.

KÜÇÜK BEBEKLER, HIV'Lİ HASTALAR VE KEMOTERAPİ GÖRENLER İÇİN BARİYER

Temel olarak toplum bağışıklığı, eğer bir hastalığa karşı yeterli sayıda insan bağışıklık kazanırsa, bağışıklık kazanan bu kişilerin, aşı olmamış bütün insanlar için koruma sağlayacaklarını söylüyor.

En önemlisi de bu kişiler, çok küçük bebekler ve bağışıklığı kısıtlı olan kişiler (HIV’li insanlar veya kemoterapi tedavisi görenler) gibi aşı olamayan insanlar için koruma meydana getirecekler.

'MİKROP, AŞILANMIŞ İNSANLARLA KARŞILAŞIYOR'

Theotheredmund rumuzlu kullanıcı durumu şöyle açıklıyor: “Görüntüden de görebileceğiniz üzere düşük aşılanma oranları, mikrobun herkese bulaşmasına yol açıyor. Orta seviyeler, hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor ancak aşı olmamış insanlara karşı güçlü bir koruma sağlamıyorlar. Fakat yeterince yüksek olan bir aşılanma seviyesi sergilediğinizde, hastalık etkili bir şekilde engelleniyor. Yeterince hızlı yayılamıyor çünkü aşı olmuş çok fazla insanla karşılaşıyor ve bu sebeple nüfusun büyük çoğunluğu (aşı olmamış insanlar bile) korunmuş oluyor.”

Ancak, insanlar aşı olmamaya ve bu toplum bağışıklığından yararlanmaya karar verirse, o zaman toplumda herhangi birini güvende tutmaya yetecek miktarda insan bağışıklık kazanmamış olacak.

DAHA FAZLA