‘Asgari Ücret Komisyonu neden apar topar cumhurbaşkanına bağlandı?’

‘Asgari Ücret Komisyonu neden apar topar cumhurbaşkanına bağlandı?’

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasına tepki gösteren DİSK, “Neden apar topar Cumhurbaşkanına bağlandı?” diye sordu.

İleri Haber

AKP hükümetinin başkanlık rejimine geçilir geçilmez çalışma hayatı ile ilgili ilk icraatı, milyonlarca emekçi için kritik önemde olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması oldu.

Komisyon, 10 Temmuz’da yayımlanan 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) ile cumhurbaşkanına bağlanmıştı.  Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 522 maddesinin (f) bendi ile Komisyon, Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı içindeki idari kurul, konsey ve komisyonlar arasına alınmış, İş Kanunu’ndan çıkartılmıştı.

İktidara geldiğinde bu yana en büyük saldırılarını emekçilere yönelten, çalışma hayatını patronlar için ucuz iş gücü ve kar cenneti, emekçiler için ise güvenliksiz ve güvencesiz çalışma koşullarıyla bir cehenneme çeviren AKP hükümetinin bu kararı emek örgütlerinin de tepkisini çekti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yazılı bir açıklama yaparak karara tepki gösterdi.

Komisyonun Erdoğan’a bağlanmasının hile yoluyla yapıldığını ifade eden Çerkezoğlu, şunları söyledi: “Bilindiği gibi Asgari Ücret Tespit Komisyonu İş Kanunu’nda açıkça düzenlenmişti ve bu konuda CBK (cumhurbaşkanlığı kararnamesi) yayımlanması mümkün değildi. Bu nedenle Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Cumhurbaşkanlığına bağlanması hile yoluyla yapıldı. Önce 700 sayılı KHK ile Asgari Ücret Tespit Komisyonuna ilişkin İş Kanunu’nun 39. maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırıldı ve ardından konu 1 Sayılı CBK ile düzenlendi.”

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun İş Kanunu kapsamından çıkartılarak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenmesi Anayasaya aykırıdır” diyen Çerkezoğlu nedenini şöyle açıkladı: “Çünkü Anayasanın Cumhurbaşkanının yetkilerini düzenleyen 104. maddesine göre kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamaz.” 

DİSK'TEN KOMİSYON SORULARI: NEDEN APAR TOPAR CUMHURBAŞKANINA BAĞLANDI?

Çerkezoğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısında ‘henüz’ bir değişiklik olmadığını belirtirken, yalnızca komisyona katılacak devlet temsilcilerinin unvanları değiştiğini, bunun da kaygı verici olduğunu vurguladı.

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun doğrudan cumhurbaşkanına bağlanması soru işaretleri yaratmaktadır” diyen Çerkezoğlu o soruları şöyle sıraladı:

- Asgari Ücret Tespit Komisyonu neden apar topar ve sosyal taraflara danışılmadan cumhurbaşkanına bağlanmıştır?

- İş Kanunu içinde yer alması gereken bir kurul neden İş Kanunu sistematiği dışına çıkarılmıştır?

- Bu değişiklik hangi ihtiyaca dayanarak, neden ve hangi gerekçeyle yapılmıştır?

- Anayasanın cumhurbaşkanına tanımadığı bir yetki neden hile yoluyla yapılmıştır?”

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun cumhurbaşkanlığı teşkilatı içine alınması CBK ile komisyonun yapısının değiştirilmesine olanak tanımaktadır. TBMM’nin kanunla yapabileceği bir değişiklik cumhurbaşkanının iki dudağı arasına terk edilmiştir” ifadelerini kullanan Çerkezoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Cumhurbaşkanı Asgari Ücret Tespit Komisyonun üye bileşimini istediği gibi değiştirebilecek ve müdahale edebilecektir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun muvazaalı bir işlemle cumhurbaşkanına bağlanması başkanlık rejiminde çalışma hayatıyla ilgili çok daha keyfi işlemler yapılabileceğinin ilk örneklerinden biri olmuştur.”