Antidepresanlar çocuklarda intihar riskini ikiye katlıyor

Araştırmacılar çocuklarda kullanılan antidepresanların intihar ve şiddet eğilimini iki katına kadar arttırdığını ileri sürüyor.

Danimarka yapılan geniş çaplı bir araştırmanın sonuçlarına göre, çocuklarda kullanılan antidepresanlar intihar ve şiddet eğilimini iki katına kadar artırıyor. Araştırmacılar, ortaya çıkan yüksek riske işaret ederek çocuklarda ve ergenlik dönemindeki gençlerde antidepresan kullanımının minimumda tutulmasını öneriyorlar. 

Dünyaca tanınan tıp dergisi Brtisih Medical Journal'da yayınlanan ve 18 binin üzerinde hastanın katıldığı araştırmanın sonuçları yetişkinlerde belirgin bir ilişki saptanamasa da çocuklar ve ergenlik dönemindekiler için intihar riskinin iki katına çıktığını gösteriyor.

Araştırmacılar çocuklarda ve ergenlik dönemindeki gençlerde antidepresan kullanımının minimumda tutulmasını tavsiye ederken, egzersiz veya terapi gibi farklı sağaltım yollarına başvurulmasının daha faydalı olacağını vurguluyorlar.

Reading Üniversitesi'nden Prof. Shirley Reynolds ise sadece alanında uzman psikiyatristlerin çocuklar için antidepresan kullanımına karar vermesi ve antidepresanların ancak terapiye yanıt vermeyen hastalarda tercih edilmesi gerektiğini belirtti. 

Araştırmayı yorumlayanlar arasında, ortaya konulan sonuçların kanıtlanmasına yetecek verilerin oluşmadığını ileri sürenler de var. (The Guardian)

DAHA FAZLA